Белгия разреши детската евтаназия

Белгия разреши детската евтаназия

Белгия разреши детската евтаназия

Белгийският крал Филип подписа закон, който разрешава евтаназията на непълнолетни. За това съобщи вестник „Льо соар”.

Кралят не се стресна от петицията на католическото движение Citizen Go, под която се подписаха над 200 хиляди жители на Евросъюза, несъгласни с доброволната асистирана смърт на непълнолетни.

За да се стигне до евтаназия обаче, трябва да се изпълнят много условия. Първо, съгласието си трябва да дадат родителите на детето. Психолог трябва да потвърди, че болният вече е на възраст, в която осъзнато и доброволно да може сам да реши, че не иска да живее повече. Накрая медицински съвет трябва да постанови, че детето е нелечимо болно и нищо не може да облекчи физическите и психическите му страдания.

В подкрепа на законопроекта гласува палатата на представителите в Белгия и Сенатът. Евтаназията на пълнолетни лица е законна в страната от 2002 г.

През 2012 г. 1432 души в Белгия прибегнаха към евтаназия. Това са около 2% от общия брой на смъртните случаи в страната. Около 50 от доброволно избралите смъртта са го направили не заради физически, а заради психически страдания.

Белгия става втората държава в света, която легализира детската евтаназия. Тя е обаче първата, в която няма възрастови ограничения за доброволната асистирана смърт. В Холандия например, която разреши евтаназията през 2002 г., асистирана смърт може да се прилага само при деца, навършили 12 години. Евтаназията на пълнолетни е разрешена още в Люксембург, Швейцария, Колумбия и Япония, както и в американските щати Орегон, Върмонт и Вашингтон. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ