Блокирани пътища, свлачища и наводнения от валежите в цяла България

Блокирани пътища, свлачища и наводнения от валежите в цяла България

Дъждовното време се превърна в истинско бедствие за много българи. Заради обилните валежи, най-вече през отминалото денонощие, нивото на язовирите и реките в област Благоевград е повишено, съобщи дежурният служител в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ Благоевград. Към момента този факт не представлява опасност за жителите, които се намират в непосредствена близост до воден басейн, тъй като водните басейни имат достатъчно свободен обем. Вече е значително увеличен обемът на басейна на поречията на Струма и Места, предаде "Фокус".

Продължителните дъждове доведоха и до затварянето на някои пътища, както и активизирането на свлачища.

Изключително тежко е положението в община Неделино след дъждовете през последните дни. Това каза кметът на Неделино Стоян Беширов. Прекъснати са няколко пътища, има 13 новообразувани свлачища. Тежко е положението по направленията Долен Върли дол – Неделино, прекъснат е пътя между селата Кочани – Изгрев, невъзможно е преминавате на леки и товарни автомобили и по пътя Кочани – Раевица – Учурума и Долен Върли дол – Горен Върли дол, поясни Беширов. Машини работят по разчистването на свлачищата, но дъждовете продължават и обстановката може да се усложни. По думите на Беширов две от свлачищата няма да могат да бъдат разчистени днес, защото има големи количества свлечени земни маси. Около 1500 – 2000 куб. м е падналата пръст и камъни на пътя Горен Върли дол – Долен върли дол, голямо е и свлачището Баряков дол- Неделино, но там има заобиколен път.

От 10:00 часа временно е затворен за движение пътят Белоградчик – Орешец, поради нарушена пътна настилка, в резултат на продължилите дъждове. Водачите трябва да използват алтернативи маршрути през селата на Белоградчик. 

Има няколко сигнала за наводнени къщи във Видинско. Това съобщи Димчо Горанов, началник на оперативен център в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Видин. „Има наводнен един овчарник в село Дреновец. Получихме също сигнали за наводнени по една къща в селата Бела Рада и Ивановци и сигнал за наводнена къща от река Лом в село Арчар”, обясни Димчо Горанов. По думите му екипи на видинската пожарна работят по всички сигнали, а в село Дреновец работи и общинският щаб за защита при бедствия, сили на пожарната и полицията.

Две свлачища са се активизирали в община Златоград вследствие на дъждовете от последните дни, предаде кметът на града Мирослав Янчев. Едното е преди село Ерма река, а другото е преди село Аламовци, като пътищата са проходими, но продължава отстраняването на земната маса, поясни Янчев. Вчера е разчистено и свлачище, което е било по пътя за село Старшимир. Заради дъждовете има и запушване на канализацията в Златоград, като аварията се отстранява от екип на ВиК. Кметът на Златоград допълни, че е повишено и нивото на язовир „Златоград”, но все още не прелива. Река Върбица, която минава през града, също е повишила новото се, но няма опасност за населението и туристите в града, каза още Мирослав Янчев.

Движението през прохода „Петрохан" е затруднено поради снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на агенция „Пътна инфраструктура".

Поради обилни валежи реката в близост до третокласен път ІІІ-1024, в участъка Лопушански манастир – с. Меляне – Попов мост (кръстовище за с. Копиловци) е излязла от коритото си и е заляла три участъка от пътя с дълбочина от 20 см до 50 см, съобщиха още от агенцията. В момента се работи по възстановяване на дигата на реката. Препоръчва се водачите на МПС да се движат в участъка само при необходимост с повишено внимание и с високопроходими автомобили. 

Продължават ремонтните дейности по магистрала „Тракия” на виадукта в района на Церово и кърпенето на отделни стари участъци. Движението е изместено в едното платно. Все още не е ясен крайният срок, в който трябва да приключи ремонтът.

До първи август е затвореното едното платно на магистрала „Хемус” при виадукт „ Бебреш” и тунел „Ечемишка”. Двупосочното движение се осъществява в дясното платно по посока Ботевград.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ