България с нова жилищна стратегия - най-малко 30 кв.м площ са нужни на човек

България с нова жилищна стратегия - най-малко 30 кв.м площ са нужни на човек

С влизането в сила на Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове през 2001-ва старите норми за минимален размер на жилищна площ бяха отменени, припомня БТВ.

Дотогава се приемаше, че 7 и половина квадратни метра на човек в апартамент са достатъчни. Към момента няма такива норми, докато не бъде готов изцяло новият жилищен кодекс.

Старото изискване за минимален размер на жилищната площ гласи, че на човек трябва да се падат поне седем и половина квадрата на човек. То обаче не действа вече 13-а година.

„Поне по 30 квадратни метра трябва да има на човек, защото все пак се изискват и балкони, сервизни помещения за готвене. Това е логична граница, под която не трябва да се пада, така че 60-70 квадрата за двама души с дете е минимумът”, посочва Калоян Богданов, специалист от агенция за недвижими имоти.

От Министерството на инвестиционното проектиране планират да привлекат бизнеса в строителството на жилища. Това може да стане с безвъзмездно предоставяне на терени, както и с отпускане на нисколихвени кредити.

Приетата опреди 2 месеца от държавата "Стратегия за намаляване на бедността и подобряване на жилищните условия до 2020-а" трябва да позволи по-лесен достъп до жилища на уязвимите групи. Вътре е записано, че общините също ще участват в подобряването на жилищния фонд. Така трябва да се помогне и на бездомните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ