България

Политика

|

Общество

|

Възражение: Българският полицай не е крадец и насилник!

Възражение: Българският полицай не е крадец и насилник!

Възражение: Българският полицай не е крадец и насилник!

Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ възрази остро с официална декларация срещу доклада на правозащитната организация Human Rights Watch за полицейско насилие над бежанци. В документа, състоящ се от 84 страници, международната правозащитна организация обвинява България в "систематични и целенасочени действия" срещу сирийските бежанци и в употреба на "прекалена сила" от страна на гранична полиция срещу емигранти, заловени на границите ни. Цитират се твърдения и конкретни разкази на лица, които твърдят, че при залавянето им са били "пребивани с прикладите на пушките" от граничните полицаи и след това връщани обратно.

Организацията призовава "да се спрат побоищата, използването на електрошокови палки и други злоупотреби срещу мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци и да се прекрати груповото експулсиране на бежанци" на границата ни с Турция.

"В публикувания доклад има изключително много фактически грешки, които експертите, провели изследването, не са проверили, а това поставят под съмнение достоверността на резултатите", възразяват от Синдикалната организация на служителите в МВР. " Нещо повече – в доклада на правозащитната организация няма отразено мнение или позиция на нито един полицай, няма проверка на достоверността на твърденията на интервюираните, част от които казват, че не само са бити от полицаите, но са били и ограбени от тях. Съгласно българското законодателство това е длъжностно престъпление и най-малкото, което се очаква от една правозащитна организация, е да спази процедурите и да сигнализира за това. Доколкото ни е известно, подобни сигнали не са постъпили към момента.", се казва още в декларацията.

Като организация, чиято цел е да отстоява и защитава правата на служителите в МВР синдикатът  заявява, че: "Българският полицай не е крадец и насилник, а спазва всички норми и регламенти на Европейското законодателство."  Федерацията счита, че подобни непотвърдени и субективни твърдения  уронват не само авторитета на професионалистите, които работят при изключително тежки условия, за да гарантират обществените ред и сигурност, но и авторитета на Република България.

От СФСМВР изискват от Human Rights Watch и от организациите в Република България, с които те са работили, а именно Български червен кръст и Български Хелзински комитет, не само обяснение за избора им да оповестят по този начин субективна и непроверена информация, но и извинение на всички служители в МВР за това, че ги наричат крадци и насилници.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Apple представи първите си очила за смесена реалност
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици