Дания набира скорост в надпреварата за кандидат-студенти

Дания набира скорост в надпреварата за кандидат-студенти

Дания набира скорост в надпреварата за кандидат-студенти

Расте броят на програмите на английски език, предлагани от университетите в Дания. Това е страната, която напоследък се превръща в хит сред кандидат-студентите от Европейския съюз, наред с Германия и Великобритания. По данни на консултантска къща „Дарби“, през изминалата 2015 година новите и атрактивни за чужди кандидати програми в скандинавската държава са се увеличили до 494.

Паралелно с това расте и броят на кандидат-студентите от ЕС, привлечени от безплатното образование и възможността за ползване на студентско финансиране в Дания. Тя предлага и финансова помощ за работещи студенти, като тези от тях, които се трудят поне 10-12 часа седмично, могат да кандидатстват за грант в размер на 750 евро (преди облагане с данъци). Статистиката сочи, че от тази опция през 2015 са се възползвали над 30 000 чуждестранни студенти.

Страната обаче е устремена към привличането само на амбициозни млади хора, поради което почти всички университети вече приемат ограничен брой кандидати. Това се дължи на въведената преди 2 години студентска реформа и на преразпределението на университетското финансиране между вузовете и държавата.

Примера на Дания следват и други страни, като Германия, където най-уважаваните университети все още преподават само на немски, но все по-голям става броят на магистърските програми на английски език, особено в сферата на икономиката.

Заради безплатното образование в Германия расте и интересът на българските кандидат-гимназисти към немския език като основен, отчитат експертите на "Дарби".

„Все по-често стартовата позиция на желаещите е ниво на владеене на езика А2-Б1, от където може да се стигне по-лесно до сертификат, така че достъпът до най-престижните университети да е безпроблемен“, казва Благовеста Евтимова, консултант по висше образование в чужбина към „Дарби“.

За кандидат-студентите с езиково ниво Б1-Б2, германските вузове предлагат и обучителни програми с продължителност един семестър или една година, които позволяват наваксване на знанията преди влизане в университет.

Великобритания също полага усилия да не изостава в наддаването и през декември миналата година обяви старт на нова мащабна образователна програма, отворена за всички граждани на ЕС, по която ще бъдат отпускани студентски заеми и за магистратури.

Отсега обаче се спекулира, че много британски университети обмислят завишаване таксите за магистратури от следващата година с цел постигане на баланс, казва г-жа Евтимова. Според нея, това решение ще зависи от броя на желаещите да получат магистърска степен.

През последните години вузовете на Острова масово обновиха техническите си бази и оптимизираха условията на обучение, с което повишават интереса към специалности, които изискват техника от високо поколение, допълва тя.

Желаещите да се запознаят с възможностите за получаване на висше образование зад граница могат да посетят Европейското изложение „Отворени врати за образование в чужбина“ на „Дарби“, което ще се проведе на 24 януари в хотел „Радисън“, София и на 26 януари в хотел „Димят“, Варна от 11 до 18 часа.

Александра Антонова

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ