Даряват домашни аптечки за първа помощ в села в Северозападна България

Даряват домашни аптечки за първа помощ в села в Северозападна България

Даряват домашни аптечки за първа помощ в села в Северозападна България

400 домашни аптечки с материали за първа медицинска помощ получават нуждаещи се хора в областите Видин и Монтана. 

Аптечките представляват кутии, които съдържат по 23 артикула за реагиране по спешност, както и за санитарно-хигиенни нужди - бинтове, марли, маска за обдишване, кислородна вода, йод, пасти и четки за зъби и други - все продукти и лекарства, които може да се окажат животоспасяващи и много ценни за хората, които живеят на десетки километри от най-близката до тях отворена аптека.

Продуктите получават самотно живеещи възрастни хора в бедните села на двете области в Северозападна България, социално слаби, многодетни семейства. 

Дарителската акция е резултат от кампанията "Домашна аптечка" от 2015 г., инициирана от народния представител от Реформатирския блок проф. Вили Лилков. В рамките на кампанията бяха събрани средства за закупуване на аптечките за хората в най-бедния регион на България, които се чувстват изоставени и откъснати от света. Всяка от аптечките струва 60 лв. Производителят им обаче също подкрепил каузата, като намалил цената до 50. 

Аптечки се раздават най-напред в Северозапада, а после и в други райони на страната. С предимство са отдалечени и недостъпни селца с под 200 души население - границата, под която се смята, че населеното място е от т. нар. изчезващ тип.

Сайтът "Мениджър Нюз" е медиен партньор на инициативата "Домашна аптечка" и разказа за проблемите на хората в тези бедни райони в поредица от репортажи и интервюта през миналата година. 

Раздаването на аптечките започна в събота в планинското село Търговище, община Чупрене, област Видин. В неделя бяха раздадени от проф. Лилков и доц. Борислав Великов от Реформаторския блок аптечки в село Дългоделци, община Якимово, област Монтана. 

В село Търговище живеят 102-ма души, от които само 10 са под 60-годишна възраст. Демографският профил говори достатъчно - те нямат проблем с безработицата, а само със здравеопазването. Аптека нямат дори в общинския център Чупрене, налага се да ходят до Белоградчик или до Видин (утре очаквайте фоторепортаж от изпълнението на ангажимента за раздаване на аптечките на нуждаещи се хора в село Дългоделци.)

"Има и такава България - забравена, обезлюдяваща, чезнеща. България от покрайнините. За нея съществува тъжен термин в държавно-управленската стилистика. Там, където някога е кипял живот, отглеждани са родолюбци и славни традиции на доброто, сега са останали т. нар. изчезващи села с предимно възрастни хора. Много от тях - самотни, болни, страдащи, примирени. Изчезващите трябва да престанат да се чувстват обречени", коментира проф. Вили Лилков. 

В аптечката не може да се сложат лекарства по лекарско предписание. Законът го забранява. В момента лекари и кметове са принудени полулегално да доставят лекарствата на хората по селата. "Ние поставихме въпроса на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за законодателно уреждане на мобилните аптеки. Чакаме проекта на закон, с който това ще се разреши, например, с мобилни аптеки да се посещават поне веднъж в седмицата малките населени места", продължава доц. Великов. По думите му инициативата заедно с проф. Лилков е част от грижата им за съживяване на Северозапада – "един прекрасен край, с прекрасни дадености, но хората ако се разбягат, няма да има нужда и от асфалт". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ