Едни от най-известните туристически обекти в света са заплашени от изчезване

Едни от най-известните туристически обекти в света са заплашени от изчезване

Едни от най-известните туристически обекти в света са заплашени от изчезване

Климатичните промени са на път да унищожат някои от най-известните  обекти на световното културно наследство. Сред застрашените са Статуята на свободата в Ню Йорк, островите Галапагос, британска обсерватория „Стоунхендж”, островен архипелаг Оркни, Великденските острови, Венеция. Това се посочва в доклад екип от учени, ЮНЕСКО и Програмата за околната среда на ООН. Изследването включва 31 природни и културни обекта, част от световното наследство, в 29 държави. Обект на анализ е възможният ефект върху тях на климатичните промени.

Докладът показва непосредствената и ясна нужда от адресирането на проблема с покачващите се глобални температури, посочва „Индипендънт”.

Увеличението на глобалните температури може да застраши места като островите Галапагос. Дивият живот на тях е заплашен както от стотиците хиляди посетители годишно и нелегалния риболов, така и от повишените нива и киселинност на океанските води, затоплянето и извънредните метеорологични събития. 

По-топлите зими са заплаха за древната британска обсерватория „Стоунхендж”. Те водят до увеличаване на популациите на животни като къртиците, които могат да подкопаят основата на камъните и да нарушат археологическия фундамент.

По-сериозна е опасността за шотландския островен архипелаг Оркни, чиито неолитни находища са застрашени от корозията на крайбрежните скали. 

„Ако морските нива продължат да се повишават и бурите станат по-сериозни заради глобалното затопляне, огромна част от британското културно наследство ще бъде загубено”, твърди ученият Адам Маркам, който оглавява изследването.

Ерозията на бреговете заради промените в океанските води заплашва също Великденските острови. „На всяко едно от тези места вече е видим ефекта от климатичните промени. Не навсякъде той е заплаха сега, но ще бъде в бъдеще”, допълва Маркам.

Комплексът при Статуята на свободата в Ню Йорк пострада сериозно от урагана Санди и десетки милиони бяха похарчени за ремонти и защитни средства. Климатолозите предвиждат, че силата на подобни явления ще се увеличава заедно с глобалното затопляне. 

Нивата на морските води заплашват също места като Венеция, където вече са похарчени милиони за защита от наводнения. 

„На глобално ниво има нужда да разберем по-добре, да следим и да адресираме глобалното затопляне като заплаха за културните обекти”, заяви директорът на Центърът за световното наследство към ЮНЕСКО Мектилд Рослер, който изтъкна важността на постигането на целите заложени в Парижкото климатично споразумение от миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ