Епидемиолози за случая с нилската треска: Няма поводи за притеснение!

Епидемиолози за случая с нилската треска: Няма поводи за притеснение!

Епидемиолози за случая с нилската треска: Няма поводи за притеснение!

„Няма поводи за притеснение от открития случай на нилска треска в България”. Това коментира ефира на „Фокус“ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

По думите й заболяването протича леко и в много редки случаи води до по-тежки усложнения.

Тя подчерта, че първият случай на заболял от нилска треска в страната ни е напомняне, че трябва да се вземат мерки по време на този период, характеризиращ се с ухапвания от комари и кърлежи.

„Човек се заразява от това заболяване, от което боледуват и животни, и птици, при ухапване от комар. Комарите, когато пият кръв от болно животно или болна птица, или болен човек, поемат вируса, който се размножава в техния организъм и след това, при следващото пиене на кръв могат да предадат вируса“, обясни проф. Кожухарова.

По думите й срещата на човек с вируса рядко завършва със заболяване, защото хората си изработват антитела.

„При около 20% или по-малко от хората, които са заразени с този вирус, се развива заболяване. В преобладаващия брой от случаите заболяването прилича на летните инфекции – висока температура, неразположение, болки в мускулите“, добави националният консултант по епидемиология.

Според проф. Мира Кожухарова при под 1 % от заразените с нилския вирус може да се развие тежко заболяване, което засяга нервната система. Тя допълни, че няма риск при контакт със заразен, а най-рискови групи са хората в напреднала възраст.

Относно летните вируси, свързани с бактериалните инфекции и ухапванията от кърлежи, проф. Кожухарова подчерта, че трябва да се спазва отлична хигиена по отношение на храната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ