Мобилна къщичка приюти бездомен мъж в София

Мобилна къщичка приюти бездомен мъж в София

Мобилна къщичка приюти бездомен мъж в София

Един от бездомниците на София - Боян (“Боби”) Кондов, от днес се радва на собствен дом на колела, след като бе снабден с такъв от инициативата "Градски номади".

Домът му е изрисувана мобилна къщичка. Тя е поставена в района на Княжеската градина, като колелата позволяват да бъде местена из града, посочват в съобщение от инициативата. Къщичката е първа по рода си. От "Градски номади" се надяват да снабдят с такива и много други самотни, бедни и бедстващи хора, които спят по улиците на София. 

Къщичката е изградена от екипа на “Градски номади” с помощта на Tворческо сдружение “Щипка” и група доброволци. Използвани са предимно рециклирани и дарени материали – дървени палета, изолационни плочи и винил от билборд. Интериорът e съобразен с нуждите на собственика и включва легло с вградени шкафове, сгъваема маса и рафтове за книги, а екстериорът – “тераса” с изкуствена трева и отварящ се покрив.

“Искахме да създадем дом, а не просто подслон за Боби. Къщичката е правена с много любов и внимание към малките детайли, които създават домашен уют”, споделят от “Градски номади”. “Същевременно, тя е една красива добавка към градската среда, която пасва идеално на модерния облик на София", смятат те. 

"Градски номади" е граждански проект, който цели да подобри условията за живот и работа на бездомните в България, които събират отпадъци за рециклиране. Залага на мобилни решения и grassroots подход “от долу нагоре”, за да предложи алтернатива на приютите за бездомни и осигури тяхната интеграция като активни и полезни участници в общесвото, посочва Facebook страницата на инициативата. Първата, пилотна фаза на проекта (април-юни 2015) се развива в центъра на София. Фаза 1 на “Градски номади” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. чрез конкурса “Направи си сам” на Екологично сружение “За Земята”. 

Подкрепата на Дирекция “Социални дейности” и Дирекция “Сигурност” към Столична община е от ключово значение за реализацията на тази част от проекта, за което екипът на “Градски номади” изразява искрената си благодарност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ