Осъдиха България заради мултиплексите

Осъдиха България заради мултиплексите

Осъдиха България заради мултиплексите

Европейската комисия осъди България за нарушения при раздаването на лицензите за мултиплексите. Ако не отстрани нарушенията, България ще плаща солена глоба в размер на 8 448 евро на ден, реши Съдът на Европейския съюз в Люксембург, съобщи „Труд”.

Нарушенията са в условията на конкурсите, с които са раздадени лицензите на мултиплексите, разпространяващи цифровия тв сигнал. Според Брюксел и решението на съда тези условия ограничават конкуренцията.

Конкурсите бяха проведени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) под ръководството на сегашния й шеф Веселин Божков. Пет от тях стартираха и завършиха при правителството на Станишев, а последният при първия кабинет на Борисов. И шестте лиценза бяха спечелени от фирмите „Тауърком“ и „Хану про“, чиито инвестиции бяха гарантирани от фалиралата Корпоративна търговска банка.

След серия прехвърляния сегашни собственици на лицензите са „НУРТС диджитал“, дъщерна компания на „НУРТС България“, и „Фърст диджитал“. Последните две са част от сделката за 1 евро, която мистериозният купувач LIC33 на белгиеца Пиер Луврие обяви в пакет с БТК, военния завод „Дунарит“ и други фирми под контрола на Цветан Василев.

Според съдебното решение нарушенията са три. Едното е, че с промяна в Закона за електронните съобщения, приета по време на тройната коалиция, е въведено ограничение само две фирми да могат да получат честоти за цифрово тв излъчване.

Другото нарушение е, че в същия закон по същото време бе вкарано ограничение създатели на тв програми да не могат да участват в конкурсите. На това основание от конкурса за мултиплексите бе отстранено австрийското дружество ORS, което притежава австрийската обществена телевизия ORF. ORS е една от двете фирми, по чиито жалби Европейската комисия през 2011 г. започна проверка на казуса. Другата е българската Ди Ви Би Ти, която също бе отстранена от един от конкурсите за мултиплексите заради неназован тогава проблем с националната сигурност.

Третото нарушение е законовата забрана спечелилият конкурс за мултиплекс да строи своя собствена мрежа, както искаха австрийците. Това принуждава всички да ползват съществуващата мрежа на НУРТС, което беше собственост на БТК, а впоследствие прехвърлено на офшорка под контрола на Цветан Василев.

По време на първия кабинет на ГЕРБ законовите текстове, създали тези ограничения, бяха премахнати. Това са били и основните аргументи на българската страна по делото. Но според Еврокомисията и съдът премахването на дискриминационните условия от закона не са променили практическото състояние на цифровия пазар, на който 6 лиценза се държат от две дружества за 15 години.

Засега не е ясно как точно ще бъдат премахнати нарушенията и в какъв срок трябва да се направи това. В публичното пространство вече се появиха варианти като отнемане на лицензите или национализация на мрежата. Лицензите обаче са издадени на основание на действащ закон и според юристи притежаващите ги фирми с пълно право могат да съдят държавата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ