505 години затвор за дясната ръка на Пиночет

505 години затвор за дясната ръка на Пиночет

Мануел Контрерас - бившият шеф на тайната полиция на чилийския диктатор Аугусто Пиночет, получи най-голямата в историята на страната присъда – общо 505 г., съобщи Франс прес. Той вече излежава доживотна присъда за престъпления срещу човечеството.

86-годишният Контрерас е в затвора от 2005 г. Вчера Върховният съд го осъди на още 15 години затвор за убийството на двама лидери на Движението на революционната левица през 1973 г.

В интервю за Си Ен ЕН – Чили, разпространено в навечерието а 40-ата годишнина от военния преврат, Контрерас твърдеше, че жертвите на тайната полиция в най-кървавия период на диктатурата, са „загинали в битка” и че той не е заповядвал отвличания и мъчения.

В тайната полиция са работели около 60 000 души – агенти, информатори, мрежи от чужденци, които с управлявали тайни затвори и са се отчитали само на Пиночет.

Контрерас е бил дясна ръка на Пиночет до 1977 г. Той получи множество присъди за стотици години, за нарушаване на човешките права, убийството на 3200 души и изтезаване на около 38 000 души по негова заповед, припомня Фигаро.

Диктаторът Аугусто Пиночет почина през декември 2006 г., за да бъде осъден.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ