От 1 февруари догодина безплатен градски транспорт за всички деца до 14-годишна възраст

От 1 февруари догодина безплатен градски транспорт за всички деца до 14-годишна възраст

От 1 февруари догодина безплатен градски транспорт за всички деца до 14-годишна възраст

Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт навсякъде в страната от 1 февруари 2024 г. Това реши правителството днес, съобщи на брифинг министърът на  транспорта Георги Гвоздейков. Досега такава възможност имаше само за децата на възраст до 7 години. 

Децата, които са до 14 г. също вече ще пътуват и с отстъпка в междуградския транспорт, а тези до 7 г. - безплатно. Намалението за студентите е 50%.

За тази цел правителството ще отпусне 330 млн. лева. 141 милиона лева са предвидени за намаление на картите за пътуване в обществения транспорт. 188 милиона лева са за субсидиите на градския транспорт в междуселищните транспортни връзки, поясни той.

На 50% се увеличава задължителното намаление на редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което също е осигурено от държавния бюджет. Досега тези намаления бяха между 20% и 30%, в зависимост от категорията и вида на пътуването.

Добавена е нова група правоимащи граждани – лица с увреждания и намалена работоспособност до 70%. Те ще пътуват с минимално намаление от 25%, поясни  министърът на транспорта. 

"Призоваваме общините и общинските власти да разработят актуализации на техните нормативни документи и тарифи, както и да публикуват предстоящите промени за обществено обсъждане в оставащите дни на 2023 г. Хората, които са си купили годишни карти при настоящите условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим“, каза още Георги Гвоздейков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ