ЕК вижда проблем с ВСС и присъдите за корупция на високо ниво

ЕК вижда проблем с ВСС и присъдите за корупция на високо ниво

ЕК вижда проблем с ВСС и присъдите за корупция на високо ниво

Растат опасенията, свързани с функционирането на Висшия съдебен съвет, а необходимостта от решаване на проблема с неговия състав е все по-важна. Това се казва в тазгодишния доклад на Европейската комисия /ЕК/ за състоянието на върховенството на закона в ЕС в частта му за България.

Според доклада остават и опасенията, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет. 

Тази година изпълнителната власт на ЕС включи и специфични препоръки към държавите членки.

Липсата на редовни конкурси при издигането на магистратите, съчетано с прекомерното прилагане на временни премествания, рискува да даде отражение върху тяхната независимост.  Все още липсват и солидни резултати от окончателни присъди по дела за корупция на високо ниво.

Отчита се, че законодателна реформа е премахнала специализираните съдебни органи, като същевременно тя предвижда преназначаване на съответните магистрати в обикновените съдилища и прокуратури, с гаранции за защита на съдебната независимост и процесуалните права.

Административното правосъдие продължава да се представя добре по отношение на своята ефективност. Антикорупционната комисия пък продължава да изпълнява дейността си, като се предвиждат реформи, насочени към нейното преструктуриране с цел подобряване на капацитета й за разследване на случаи на корупция.

Реформите в България в областта на правосъдието и антикорупцията бяха проследени за първи път от ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и в момента се наблюдават по Механизма за върховенство на закона. Правителството се е ангажирало, в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост на България, да създаде ефективен механизъм за отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и съдебен контрол на решенията на прокуратурата да не образува дело, се казва в началото на частта за България. Това би отговорило на дългогодишни опасения, посочени в предишните издания на Доклада за върховенството на закона и в МСП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ