Фермери се заканиха да блокират страната с протест от понеделник

Фермери се заканиха да блокират страната с  протест от понеделник

Фермери се заканиха да блокират страната с протест от понеделник

От понеделник земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София. Това съобщи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие".  

Исканията са за продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. От сектора настояват за завишен контрол на произхода, качеството и безопасността на внасяните селскостопански продукти. Сред другите искания е изплащането до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство на стопаните, вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощите, съобщава БТА.

В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис". Според Илия Проданов,  Народното събрание с днешното си решение е направило огромна услуга на земеделския сектор, като е обединило абсолютно всички браншови организации. Той подчерта, че предстоящите протести ще бъдат също обединение на всички, които имат общо със земеделието в България.

Припомняме, че парламентът гласува днес да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите изчислиха, че регистрираните земеделски производители са 70 000, но заедно със сезонните работници заетите с тази дейност достигат до един милион души.

Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация, е важно вносът на сухо мляко и млечни продукти да бъде спрян, защото те заливат мандрите и това убива животновъдството. Той подчерта, че след като диалогът с властта е невъзможен - изходът е в безсрочните стачни действия.

Утре координационното звено към инициативния комитет ще изпрати  местата, където ще се осъществят протестните действия в понеделник, като със сигурност ще бъде покрита цялата страна, ще се обхванат ключови пътни артерии и гранични пунктове, посочиха организаторите.

Забраната на внос от Украйна е жизненоважна за оцеляването на българските земеделски производители и това не опира само до пари, а и до възможност за пазари и развитие, подчертаха от сектора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила