Проучване: Над 73% от служителите в България са били дискриминирани от работодател

Проучване: Над 73% от служителите в България са били дискриминирани от работодател

Проучване: Над 73% от служителите в България са били дискриминирани от работодател

Над 73% от служителите у нас споделят, че са били дискриминирани в процеса по подбор или на работното място. За такива случаи признават и 47% от HR специалисти, като сред най-често посочваните причини са възраст, пол и полова идентичност. Това показват резултатите от проучване, проведено от  платформата за работа nPloy сред над 900 служители и 150 HR специалисти в България.  

Над половината (53%) от анкетираните служители и 31% от HR специалистите признават за абсолютна липса на инициативи за многообразие, равенство и приобщаване в компаниите им. Притеснителен е и фактът, че 70% от компаниите не отделят никакъв бюджет за подобни програми. Добрата новина е, че все пак 50% от специалистите по човешки ресурси и 76% от служителите подкрепят нуждата от повече инвестиции в инициативи, насърчаващи многообразието и равенството, посочват от nPloy.

Докато повечето специалисти по човешки ресурси твърдят, че в техните компании подборът на кадри е безпристрастен, показателен е фактът, че цели 47% от анкетираните HR професионалисти признават, че са имали случай на дискриминация на служител. Според резултатите от проучването възрастта (24%), полът (14%) и сексуалната ориентация (13%) са най-често цитираните причини.

Дискриминация според служителите

Над 73% от участвалите в проучването служители разкриват, че са се чувствали дискриминирани при кандидатстване за работа или на работното място. Възрастта е най-широкоразпространената причина за дискриминация (46%), което се потвърждава и от последните данни на Евробарометър за Европейския съюз.

В проучването на nPloy полът и половата идентичност са следващия по популярност фактор с 33%, следван от семейния статус с 19%.

 Дискриминирани ли са жените и майките на работа

Почти половината (49%) от HR специалистите споделят, че компаниите им нямат установени практики за борба с дискриминацията на жените по време на бременност или майчинство. Освен това, около 31% от анкетираните служители са били свидетели на ситуация, в която тяхна колежка е била дискриминирана въз основа на тези причини. Сумата от процентите надхвърля 100, тъй като въпросът е с повече от 1 възможен отговор. Тревожно е, че 85% от тези инциденти остават недокладвани. За финал, 44% от жените, преминали през бременност, съобщават, че са били обект на този тип дискриминация, уточняват от nPloy.

Разлика в заплащането между половете

Според данните от проучването, над 50% от служителите и над 40% от HR специалистите признават, че са се сблъсквали със ситуации, при които колеги от различен пол, но с еквивалентен опит и компетенции са получавали различни възнаграждения за една и съща позиция. Допълнително потвърждение идва и от това, че 53% от анкетираните жени споделят случаи, когато колеги мъже са получавали по-високо заплащане за подобна позиция и квалификация.

Тормоз на работното място

Приблизително 59% от служителите и 30% от специалистите по човешки ресурси са били свидетели на неуместни или сексуални намеци, насочени към колега, като в 44% от случаите са били отправени към жена. Отново според анкетираните повечето от тези случаи остават недокладвани.

Достъп за хора с увреждания

Около 51% от HR специалистите и 60% от служителите казват, че в компаниите им не работят служители с физически или интелектуални затруднения. Според отговорите им в проучването, над 16% от анкетираните признават, че компаниите им с над 50 служители не спазват законовата квота според българското законодателство.

Близо 50% от HR специалистите смятат, че работната им среда е напълно достъпна за хора с физически и/или интелектуални затруднения или се работи в тази насока. Анкетираните служители обаче рисуват малко по-различна картина. Според повече от половина от тях (55%) средата не е достъпна за хора с увреждания, добавят от nPloy. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила