Синдикатите: В България има сериозен спекулативен елемент в цените

Синдикатите: В България има сериозен спекулативен елемент в цените

Синдикатите: В България има сериозен спекулативен елемент в цените

След пиковите стойности на основните суровини на международните пазари през лятото 2022 година е започнал постепенен процес на успокоение и на намаление на  цените на енергоизточниците, на металите, на зърнените култури, но за съжаление това не се отразява на цените, които виждаме на нашите пазари. Това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. "В България има един много сериозен спекулативен елемент в цените, които виждаме в стоките на дребно", заяви пред БНР икономическият анализатор към синдиката Петър Мишев.

Той припомни, че и земеделското министерство преди дни оповести, че имат официални данни за  спекула. Експертът се надява, че проверките, предприети от институциите ще окажат влияние за нормализиране на пазара.

От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата.  Като драстичен пример от синдиката посочват цената на млякото, която нараства от фермата до търговския обект в пъти. Експертът коментира и разликата в цената на едни и същи стоки в магазините от една и съща търговска верига у нас и в страни в ЕС.

"Всеки по веригата се опитва да прехвърли вината на някой преди или след него за високата цена, но потребители са тези, които страдат от цялата схема. Тук е ролята на държавата да установи къде нещата се пропукват и къде се извършват нелоялни търговски практики и къде се слагат надценки, които не отговарят на реалната пазарна ситуация", посочи икономистът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ