София влезе в червената зона на COVID-картата

София влезе в червената зона на COVID-картата

София влезе в червената зона на COVID-картата

София-град е първата област в страната, преминала в червената зона по заболеваемост от COVID-19 от началото на лятната вълна на инфекцията, става ясно от данните днес, публикувани от Единния информационен портал.

Пет от общо 28 области днес са с рекордна заболеваемост за последните 14 дни, а Бургас и Варна са следващите области, които най-вероятно също ще влязат в червена зона по ниво на заболеваемост. В жълто се оцветиха нови пет области - Кюстендил, Ловеч, Силистра, Сливен и Хасково - с което броят им става общо 18

Междувременно, правителството прие актуализацията на националния оперативен план за справяне с пандемията. С него се определят пет етапа на действие на противоепидемични мерки според нивата на заболеваемост, като при всеки от тях те могат да се прилагат както на местно, така и на национално ниво.

По това разпределение най-строги са мерките при достигане на Етап 4, обозначен като „достигане на епидемичен пик и претоварване на здравната система“. При регистриране на Етап 4 дори в една област се обявява извънредна епидемична обстановка за територията на страната, предвижда приетата днес актуализация. Засега не е ясно дали с влизането на София в червената зона автоматично ще бъде задействана тази разпоредба.

С актуализацията на националния план можете да се запознаете тук

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ