Пробив в борбата с Алцхаймер

Пробив в борбата с Алцхаймер

Испански учени направиха пробив в борбата с болестта на Алцхаймер. Те са успели да обърнат в обратна посока загубата на паметта у мишки, у които коварната болест е била провокирана посредством генна терапия, предаде „Франс прес”.

Терапията, изработена от учени от Института по невронауки към Автономния университет на Барселона, атакува хипокампуса - мозъчна зона с важна роля за запаметяването, чрез  вкарване на ген, свързан с производството на протеин, което е блокирано у засегнатите от болестта пациенти.

Протеинът CRTC 1 (CREB-regulated transcription coactivator 1) позволява да се активират гени, замесени във формирането на дългосрочната памет. У хората формирането на бета амилоидни плаки, за които е известно, че отключват болестта на Алцхаймер, пречи на протеина да функционира нормално.

„Когато е мутирал, протеинът CRTC 1 не може да активира гени, които са отговорни за синаптичните връзки между невроните в хипокампуса и процесът на запаметяване не функционира както трябва”, заяви ръководителят на изследването д-р Карлос Саура от университета.

Той е на мнение, че получените резултати откриват нови перспективи за превенция и лечение на болестта на Алцхаймер.

Едно от главните предизвикателства ще бъде да се разработи медикаментозна терапия, която позволява да се активира протеинът CRTC 1. Тя ще трябва да се тества върху хора и да даде окуражаващи резултати, подчерта Саура.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ