Десницата по-скоро няма да вземе мнозинство във Франция, сочат последните прогнози

Десницата по-скоро няма да вземе мнозинство във Франция, сочат последните прогнози

Марин льо Пен и Жордан Бардела, двете големи лица на "Национален сбор", се надяваха на драматична и историческа победа. Всички прогнози, които току-що идват от големите френски телевизии, показват не просто, че надеждите им са били попарени, пише ВВС.

Всички те сочат, че левият "Нов народен фронт", сглобен набързо, след като президентът Макрон свика тези избори, може би всъщност е спечелил надпреварата.

Това не означава, че те ще могат да съставят каквото и да е правителство, защото резултатът ще бъде блокиран парламент без ясни водещи партии.

Току-що бяха публикувани първи екзитполове и всички те дават различни резултати - до такава степен, че не можем да кажем със сигурност коя партия е спечелила. France Télévisions дава на "Национален сбор" между 120 и 160 места - ако това е вярно, то това е изненадващо поражение за формацията, която ще заеме трето място.

Две други анкети, включително на най-големия френски частен канал TF1 и от RTL/M6, сочат, че "Национален сбор" е на второ място. Една друга прогноза дава на партията най-голям брой места, но това може да е отклонение.

Ясно е обаче, че Франция се насочва към пъстър парламент, в който нито един блок няма мнозинство. Картината ще стане по-ясна през следващите няколко часа, когато постъпят действителните резултати.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ