Либертарианецът Хавиер Милей бе избран за президент на Аржентина

Либертарианецът Хавиер Милей бе избран за президент на Аржентина

Либертарианецът Хавиер Милей бе избран за президент на Аржентина

Либертарианецът Хавиер Милей спечели президентските избори в Аржентина, показват частични официални резултати, предаде Би Би Си.

Изборите идват в труден момент за Аржентина с нарастваща инфлация и икономика в криза.

Предложенията на Милей, които включват закриване на централната банка, отказване от аржентинското песо и рязко съкращаване на разходите, спечелиха подкрепата на гласоподавателите, отчаяно търсещи промяна.

Той изненада и анализаторите, побеждавайки кандидата на управляващите перонисти – министъра на икономиката Серхио Маса, с не малка разлика..

Временните резултати показаха, че Милей получава близо 56% от вота в сравнение с 44% за Маса, като почти 90% от гласовете са преброени.

В победната си реч пред своите привържениците в Буенос Айрес Милей каза: „Днес започва реконструкцията на Аржентина. Днес започва краят на упадъка на Аржентина“.

„Моделът на упадъка приключи. Няма път назад.. Аржентина ще се върне на мястото си в света, което никога не е трябвало да губи. Ние ще работим рамо до рамо с всички нации от свободния свят, за да помогнем за изграждането на един по-добър свят“, добави той.

След поражението си Маса каза, че резултатите очевидно не са това, което от неговия екип са очаквали.

“Свързах се с Хавиер Милей, за да го поздравя. От утре отговорността за осигуряване на сигурност принадлежи на Майлей“, каза той.

Милей често е оприличаван на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и бившия бразилски държавен Жаир Болсонаро.

Самият Тръмп поздрави Милей за победата му, като каза, че ще „направи Аржентина велика отново!“.

Обещанието на Милей за въвеждане на щатския долар като официална валута на страната беше посрещнато с аплодисменти от поддръжниците му. Много икономисти обаче предупреждават за финансова катастрофа.

Въпреки тези предупреждения, в страна, където годишната инфлация сега е над 140% и двама от всеки пет души живеят в бедност, победа на Милей доказва, че на аржентинците им е писнало от традиционната политика и икономически кризи.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан поздрави  Милей за изборната победа, както и  „народа на Аржентина за провеждането на свободни и честни избори“.

Той написа в социалната мрежа X, че САЩ ще „очакват с нетърпение да надградят върху нашите силни двустранни отношения, основани на споделен ангажимент към правата на човека, демократичните ценности и прозрачността“.

Южноамериканските лидери също коментираха победата на Милей, като президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва написа в социалната мрежа: „Желая късмет и успех на новото правителство. Аржентина е велика страна и заслужава цялото ни уважение.“

„Бразилия винаги ще бъде на разположение да работи заедно с нашите аржентински братя“, добави той.

По време на кампанията новоизбраният президент на Аржентина публично критикува политиката на Лула и го нарече „гневен комунист“.

Президентът на Колумбия Густаво Петро каза, че резултатът от изборите е „тъжен за Латинска Америка“.

„Неолиберализмът вече няма какво да предложи за обществото, той не може да отговори на настоящите проблеми на човечеството“, публикува той на X.

Президентът на Чили Габриел Борич каза, че поздравява Милей „за победата му и Серхио Маса за достойното му признание за поражението“.

„Желая на аржентинския народ най-доброто и знам, че винаги ще има нашето уважение и подкрепа“, написа той в X.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ