Министърът на финансите Йелън очерта план за подобряване на връзките между САЩ и Китай

Министърът на финансите Йелън очерта план за подобряване на връзките между САЩ и Китай

Министърът на финансите Йелън очерта план за подобряване на връзките между САЩ и Китай

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън подчерта приоритетите си, насочени към стабилизиране на хладните връзки между Съединените щати и Китай, предаде Си Ен Би Си.

Йелън, в подготвени забележки за вечеря, организирана от Американско-китайския бизнес съвет, каза: „Продължаването на стабилизирането на отношенията ни с цел предотвратяване на ескалация няма да бъде новина. Но нашите икономики, нашите хора – и, отново, също икономиките и хората по света, ще бъдат по-безопасни и по-сигурни“.

„Ето какво означава за САЩ и Китай да изградят и отговорно управляват нашите отношения“, каза тя, като добави, че има планове да посети Китай за втори път като министър на финансите. Тя посети стараната за първи път като министър на финансите през юли.

Йелън призна, че двете страни имат „силни разногласия“ по много области и има „рискове от сътресения“, които биха могли да засегнат и двете.

Отношенията между двете най-големи икономики в света се следят внимателно за признаци на подобрение, откакто президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха миналия месец в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Сан Франциско.

И двете страни се съгласиха по това време да ограничат напрежението между двете най-големи икономики в света през следващата година, измествайки фокуса си върху вътрешните предизвикателства.

В четвъртък Йелън подчерта плановете на Съединените щати да продължат да оказват натиск върху Пекин по отношение на неговата икономическа политика, отбелязвайки, че Китай сега е близо 20% от световната икономика и неговите икономически решения имат широкообхватни последици.

„Разбирането на плановете на Китай, особено как Китай възнамерява да отговори на предизвикателствата с дълга на местното правителство и пазара на недвижими имоти или как може да реагира, ако се появят неочаквани слабости в икономиката му, е от решаващо значение за тези от нас, натоварени с разработването на политики в Съединените щати", каза тя.

Китай инжектира сериозна политическа подкрепа в икономиката си, която досега не е направила достатъчно, за да подобри икономическите настроения, тъй като възстановяването на втората по големина икономика в света след пандемията от COVID-19 не отговаря на очакванията.

Страната е измъчвана от криза с недвижимите имоти, дългови рискове и хронична безработица сред младите хора.

Съвсем наскоро рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата си за държавния кредитен рейтинг на Китай от стабилна на негативна, очаквайки подкрепата на Пекин и възможните спасителни мерки за затруднените местни власти и държавни предприятия да намалят фискалната, икономическата и институционалната сила на Китай.

Йелън каза, че засилването на сътрудничеството между двете страни е приоритет, особено в областите, свързани с изменението на климата.

Вашингтон и Пекин вече обменят информация за моделиране на сценарии за климатичен стрес - стъпка, която според Йелън е важна за подготовката за заплахата, която изменението на климата представлява за финансовите системи.

Йелън отбеляза, че има възможност САЩ да си сътрудничат с Китай за борба с прането на пари и за противодействие на финансирането на тероризма, включително справяне с рисковете за незаконно финансиране, свързани с криптовалута.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ