Тръмп се радва на 47% подкрепа сред републиканците, Десантис изостава с 19%

Тръмп се радва на 47% подкрепа сред републиканците, Десантис изостава с 19%

Доналд Тръмп доминира в надпреварата за кандидатурата на републиканците за президентските избори през 2024 година, предаде Ройтерс.

Според ново прочуване на Ройтерс/Ипсос бившият президент има 47% подкрепа в рамките на своята партия, като на второ място остава губернатора на Флорида Рон ДеСантис с 19%.

Седемдневното проучване, завършено в понеделник, показа, че Тръмп, който беше държавен глава в периода от 2017 г. до 2021 г., получава повече подкрепа в сравнение с юни, когато същата анкета показа, че 43% от републиканците биха гласували за него.

Останалата част от републиканските кандидати остават доста зад двамата фаворити, като Вивек Рамасвами има 9% подкрепа, а бившия вицепрезидент Майк Пенс - 7%.

Рамасвами, който имаше само 3% подкрепа в проучване на Ройтерс/Ипсос, проведено през юни, влага значителни суми от собствените си пари за популяризиране на кандидатурата си. В събота той разкри, че е заел на кампанията си около 15 млн. долара.

Анкетата на Ройтерс/Ипсос, в която участват 4414 възрастни в цялата страна онлайн, показва, че надпреварата на изборите през 2024 г. ще бъде изключително оспорвана, ако Тръмп се изправи срещу настоящия президент Демократ Джо Байдън, който не се очаква да се сблъска със сериозна конкуренция за номинацията на Демократическата партия.

Байдън води на Тръмп с 37% на 35% в хипотетичен сблъсък през следващата година, като останалите 28% от анкетираните казват, че не са решили за кого ще гласуват и дали изобщо ще дадат вота си.

Байдън и Тръмн не са особено харесвани от гласоподавалите, които не подкрепят двете водещи партии в САЩ. Само 31% от независимите имат благоприятно мнение за Тръмп, а 32%  за Байдън.

80-годишният Байдън е най-възрастният президент в историята на САЩ, като 63% от демократите в анкетата са се съгласили с твърдението, че той е твърде стар, за да работи в правителството. Тридесет и седем процента не са съгласни.

Все пак Байдън води в състезанието на демократите дори с повече, отколкото Тръмп води сред републиканците. Той се радва на  63% в сравнение с 15% Робърт Ф. Кенеди-младши.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ