В Черна гора избират президент

В Черна гора избират президент

В Черна гора избират президент

Днес в Черна гора ще се проведат президентски избори, които ще подложат на изпитание дългогодишното управление на действащия президент Мило Джуканович. Той се кандидатира за трети мандат, който в случай на победа ще бъде и втори последователен петгодишен мандат, пише Ройтерс.

Изборите се приемат за важни,, тъй като победа на просръбски или проруски кандидат може да засили подкрепата за подобно настроени партии на извънредните парламентарни избори през юни. Подобен може да засили и позицията на Русия в региона.

Миналата година Черна гора се присъедини към европейските сакцнии срещу Русия и Кремъл, което от своя страна я постави в списъка си с неприятелски държави.

Основните опоненти на Джуканович са Андрия Мандич от Демократичния фронт, който иска по-тесни връзки със Сърбия и Русия, и Яков Милатович, прозападен икономист и заместник-ръководител на движението Европа сега. Анализаторите като цяло смятат, че вторият кръг на президентските избори е неизбежен, с един сигурен кандидат – Мило Джуканович, но не е сигурно кой ще застане срещу него.

Изборите се провеждат в условие на дълбока политическа криза в Черна гора. Миналата година имаше два вота на недоверие при две различни правителства, като след последния вот депутатите и Джуканович не можаха да се споразумеят за името на следващия мандатоносител. По-рано тази седмица пък изтече законовият срок за съставяне на поредното ново правителство и Джуканович реши да разпусне парламента и обяви 11 юни за датата за предсрочните парламентарни избори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ