Ако изборите за парламент бяха днес

Ако изборите за парламент бяха днес

ГЕРБ остава първа политическа сила и при евентуални парламентарни избори, може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите. Следва я БСП с 12,4% и ДПС – 5,3%, сочи най-новото проучване на „Галъп” за електоралните нагласи, цитирано от bTV.

С подкрепа, малко над 4-процентната бариера, в парламента имат шанс да влязат Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт  - 4,3%, показват резултатите от допитването. Под границата за депутатски места изпадат стават АБВ и „Атака”.

Агенцията е питала и каква подкрепа би имала партия на Слави Трифонов. За нея биха гласували 3%.Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер, коментират авторите на проучването.

37% от анкетираните заявяват, че не биха гласували.  

Над две трети от българите - 64% нямат доверие в правителството според проучването, проведено през месец май. Точно една четвърт или 25% заявяват, че имат доверие на втория кабинет на Борисов. 16% дават положителна оценка на парламента, 75% - отрицателна.

Подкрепата за президента е 23%, а 66% са на противоположното мнение. 

От „Галъп” предупреждават, че периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

„Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци”, са изводите на социолозите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ