Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

Върховната Рада на Украйна назначи Арсений Яценюк на поста премиер. За назначаването му гласуваха 371 от депутатите.

Веднага след гласуването председателят на парламента Александър Турчинов подписа постановлението за назначаване и помоли Яценюк да се премести в правителствената ложа.

Малко преди да бъде избран за премиер, Яценюк заяви, че за последните 3 години от финансовата система на Украйна са източени около 70 млрд. долара, предаде Интерфакс.

Яценюк заяви, че предходното правителство е източило 70 милиарда долара под формата на заеми с държавни гаранции. Той добави, че за да извади страната от кризата, неговото правителство ще бъде принудено да приложи непопулярни мерки като съкращаване на субсидии и социални програми.

Новоизбраният премиер на Украйна е председател на партията "Баткившчина" на бившия премиер Юлия Тимошенко. Той е на 39 години и в миналото е бил министър на икономиката и на външните работи.

Все още не са официално ясни имената на останалата част от кабинета на Яценюк . Най-спрягани са Борис Тарасюк -за  вицепремиер по въпросите на евроинтеграцията, Александър Шалапак - за министър на финансите. За външен министър е предложен Андрей Дещиц. Журналистката Татяна Черновил, която беше пребита от силите за сигурност, е предложена от Евромайдана да оглави антикорупционното звено към правителството. Начело на вътрешното ведомство може да застане Арсен Aваков, а Дмитри Булатов да стане министър на спорта.

До назначаване на ново правителство се стигна след споразумение между опозицията и управляващите, под наблюдението на Русия и ЕС. Срещата бе продиктувана от кървави протести, отнели живота на 77 души. Миналият петък действащият държавен глава Виктор Янукович подписа споразумение за примирие с опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк, според което трябва да бъдат проведени предсрочни президентски избори, да бъде формирано правителство на националното единство и да бъде върната конституцията от 2004 г., която ограничава президентските правомощия. Ден след това Янукович изчезна, което принуди доминираната вече от опозицията Върховна Рада да издаде заповед за арест на доскорошния президент. Днес стана ясно, че Янукович е поискал убежище и защите от Русия и се намира в санаториум в близост до Москва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ