Борисов иска Висшият съдебен съвет да бъде преизбран

Борисов иска Висшият съдебен съвет да бъде преизбран

Борисов иска Висшият съдебен съвет да бъде преизбран

Сега действащият Висш съдебен съвет (ВСС) е недостатъчно ефективен, затова партиите, подкрепящи правителството искат неговото реорганизиране и ще търсят подкрепа от останалите партии в Народното събрание. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

„Ние предлагаме ВСС да бъде преизбран в две камари – на съдиите, която да бъде доминирана от съдии, избрани от съдии. От другата страна прокуроро-следователската гилдия. Двете квоти в съдебния съвет – за съдии и прокурори – да бъде 5 към 6 за прокурорите. Мисля, че това е справедливо решение и ще даде пълна независимост на съдебната система. По този начин веднага ще се форматира нов ВСС и ще отговорим на обществените очаквания и на препоръките на Европа”, заяви премиерът.

По думите му без промени в Конституцията всяка съдебна реформа ще е половинчата. „Хората очакват да има бързи съдебни процеси и да има справедливост”, коментира Борисов.

„Трябва да намерим и ще поемем ангажимент за консенсус с всички политически партии в парламента, само в тази част да направим промени в Конституцията, за да има правилни решения за съдебната система”, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ