БСП ще инициира промени в изборния кодекс

БСП ще инициира промени в изборния кодекс

БСП ще инициира промени в изборния кодекс

Ще внесем изменения в изборното законодателство в посока на повече политическо представителство в парламента и местната власт. Това заяви на първата за 2016 г. пресконференция на БСП лидерът на левицата Михаил Миков.

От партията са насрочили специална комисия, която трябва да представи предложенията за промени в Изборния кодекс. „Като мое виждане, обаче бих си представил консолидация на политическото представителство. Последните местни избори показаха едно - че фрагментацията на национално равнище - при такъв тип изборно законодателство, води до още по-голяма фрагментация на местно равнище, на неполитическа основа, въз основа на това кой бизнесмен чака да бъде обслужен от общинския бюджет или от усвоени евросредства”, каза Миков, цитиран от БГНЕС.

„В България не беше изградена нито социалната държава, нито беше постигнато върховенство на закона. Има достатъчно доказателства, че механизмите и институциите не функционират и нямат доверието на гражданите. Как може да е иначе като си спомните последните избори и как бяха проведени. Не е важно как гласуват гражданите, важно е какво пише в протоколите”, подчерта Миков.

Той запита как може да се има доверие после чрез писане на протоколи, излъчени институции, а не чрез реално гласуване - независимо дали става дума за местна власт или за правителство.

Според Миков настъпват и кризисни процеси в сферата на образованието. По думите му в малките селски училища трудно може да се реализира увеличението на учителските заплати, тъй като няма средства за това в условията на делегирани бюджети.

„Това показва как правителството се отнася към образованието, което уж е приоритет. За нас процесите в здравеопазването също са доста тревожни. Абсурдно е майките да си плащат като на хотел, когато са заедно с децата си в болница. Ще търсим решение, с което държавата и болниците да поемат решаването на този елементарен въпрос”, добави лидерът на левицата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ