Върховният съд започва разследване на Дилма Русеф

Върховният съд започва разследване на Дилма Русеф

Върховният съд започва разследване на Дилма Русеф

Бразилският Върховен съд започва разследване срещу временно отстранената президентка Дилма Русеф за намеса в разследването на мега скандала „Петробрас“.

По информация на местната телевизия „Глобо“ искането за разследване е на главния прокурор Родриго Жано. То се отнася и за бившия президент Луис Лула да Силва (2003 - 2010) и до двама бивши министри в кабинета на Русеф – на науката и на правосъдието.

Засега властите не потвърждават официално информацията.

Русеф е заподозряна, че е попречила на правосъдието при разследването на злоупотребите в държавната „Петробрас“. Преди две години компанията се озова в центъра на корупционен скандал, след като стана ясно, че висши чиновници са подписвали договори и за това са получавали като комисионна 3% от сумите по договорите. После парите отивали за подкупи на политичи и длъжностни лица.

Според бразилските власти от завишените цени и подкупите участниците в схемата са източили около 3,8 млрд. долара.

На 12 май Горната камара на парламента гласува за откриването на процедура за импийчмънт на Русеф. Нейните функции пое вицепрезидентът Мишел Темер. Последният етап от импийчмънта ще започне на 25 август и може да завърши с окончателното отстраняване на Русеф.

През 2015 г. икономиката на Бразилия се сви с 3,8%, а държавният дълг на страната достигна през април 67,5% от БВП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ