ГЕРБ и БСП с общи виждания по 4 приоритета, по други 8 - никаква пресечна точка

ГЕРБ и БСП  с общи виждания по 4 приоритета, по други 8 - никаква пресечна точка

ГЕРБ и БСП имат съвпадение на възгледите си по едва  4 от основните приоритети за бъдещото управление на страната, стана ясно на съвместен брифинг на контактните групи за преговори след близо 4-часова среща помежду им днес. Няма база за общо споразумение за управление, е станало ясно още на днешните преговори - първи от предстоящия маратон, деклариран от ръководството на партията победител на предсрочните парламентарни избори. Миналата седмица от ГЕРБ обявиха, че започват серия от политически консултации чрез последователни срещи с партиите, намерили място в бъдещия 43 парламент за съставяне на кабинет.

По други 8 приоритета и двете партии отчитат сериозно разминаване на вижданията - сред тях и за казуса с КТБ. Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ след консултациите с БСП, предаде БГНЕС. В първият кръг от консултациите, инициирани от партия ГЕРБ, Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова обсъждаха с Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев от БСП приоритетите пред 43-тото Народно събрание.

Двете партии, които получиха най-голяма подкрепа на изборите на 5 октомври имат единодушие за: евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите, поети в международните договори, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, влизането в банковия съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз. Приоритет е възстановяване на доверието на ЕК към България и възстановяване на плащанията по европрограмите.

„По другите 8 приоритета не постигнахме съвпадения на мненията. По два от тях имаме принципни съгласия, но сериозни различия в начина на осъществяване - това са темите за КТБ и инфраструктурните проекти”, обясни Менда Стоянова.

По думите й БСП настоява бъдещото правителство веднага да реши въпроса с КТБ и възстановяване на средствата на вложителите, ние също сме извели като приоритет гарантиране на вложителите, „но смятаме, че в интерес на цялата българска икономика и на целия български народ е да имаме много вярно решение за казуса КТБ, а то може да се вземе само на базата на сериозен анализ на данните”.

„Настояваме БНБ да назначи международен признат консултант, който на базата на данните и фактите в КТБ, да предложи начините, по които КТБ да излезе от ситуацията и тези начини да бъдат остойностени, за това колко ще струват на държавата и на цялата икономика, на българския данъкоплатец”, заяви още Стоянова.

Различията ни остават, по някои въпроси те са диаметрално противоположни. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след консултациите с БСП, предаде репортер на БГНЕС.

Тя добави, че е необходимо следващото управление да има парламентарна подкрепа, да има мнозинство, което да гарантира приемането на неотложните мерки. Получихме и разбиране и одобрение за формата, която предлагаме - политически кабинет на споделената политическа отговорност с участие на политически фигури. Това е абсолютно изискване към следващия кабинет, подчерта Бъчварова.

Третото изискване е подписване на коалиционно споразумение с ясно разпределение на функциите в него и на ангажиментите на всяка партия. Получихме подкрепа и за настояването ни това споразумение да има валидност за цял един управленски мандат. Не можем да работим в кратка перспектива, след като имаме важни управленски задачи. Извън тези изисквания, имаме едно условие да се даде ясна политическа оценка за управлението на кабинета "Орешарски", уточни Бъчварова. Тя отбеляза, че ГЕРБ не могат да продължат тези разговори, без да са признати грешките и пропуските на правителството на Пламен Орешарски.

"Това, което чух от позицията на БСП е, че те не определят политическата формула на правителството на Орешарски като грешна, докато ние я определяме като порочна и като първопричинна за всички последващи проблеми на управлението и липсата на резултати. Смятаме, че резултатите от дейността на кабинета "Орешарски" са връщане на България назад по отношение на демократизацията и нивата на управление в страната. Първото доказателство за отношението ни към тези проблеми, ще бъде позицията ни по отношение на актуализацията на държавния бюджет. Различията ни остават, някои са диаметрално противоположни. Изключително трудно е да продължим в следващите разговори, освен ако не получим официално становище от БСП за зоните, в които те могат да отстъпят от своите предварително обявени позиции, обобщи Бъчварова.

Нашето убеждение, че на страната и е необходима стабилност. Даваме си сметка, че нови предсрочни избори в този момент не са добро решение на политическата криза. Вярно е, че в тези консултации участваме с 12-те червени линии, за които казахме, че ще отстояваме на власт или в опозиция”, заяви Янаки Стоилов от БСП.

Стоилов постави ударение, че 12-те червени линии не са разделителни и съдържат точки на съприкосновение, които отразяват реалните потребности на страната. „Заедно с това, предлагаме решения по най-важните и неотложни национални проблеми”, посочи Стоилов и обясни, че става дума за балансиране на енергийния сектор, но не чрез увеличаване цената на тока. „Никой не трябва да прибягва към ново увеличаване на цената на електроенергията”, подчерта Янаки Стоилов, цитиран от "Фокус".

За КТБ той коментира, че е минало много време и трябва максимално бързо да бъде представена картина за реалното състояние на банката и да бъдат посочени отговорните. Той изказа позицията на БСП за осигуряване на гарантираните влогове на гражданите и поиска ново ръководство - не само нов управител, а да бъде променен Управителния съвет на банката, „защото всички носят отговорност не само за състоянието й”, подчерта Янаки Стоилов.

По въпроса с актуализацията на бюджета, Янаки Стоилов изтъкна, че не приемат проекта, подготвен от служебното правителство, „което трупа разговори в размер на милиарди”.

В следващите дни се очаква ГЕРБ да проведат разговори и с ДПС, Реформаторския блок, „Патриотичният фронт”, „България без цензура”, „Атака” и АБВ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ