Депутатите решават в петък дали да признаем арменския геноцид

Депутатите решават в петък дали да признаем арменския геноцид

Парламентът ще реши в петък дали да признае арменския геноцид. Това гласуваха депутатите днес. Точката ще бъде първа в петък, когато се отбелязват 100 години от масовото избиване на арменци от страна на Турция. Против бяха основно депутатите от ДПС, съобщи „Дарик”.

105 депутати бяха "за", 31 "против" и 41 се въздържаха. Предложението направи Десислав Чуколов от "Атака". Той припомни, че арменският геноцид е признат от много европейски държави.

Не за първи път в парламента ще се обсъжда признаването на арменския геноцид. Досега обаче всички подобни дебати завършваха с това, че парламентът не успяваше да събере достатъчно гласове "за".

Позицията на Турция е, че събитията от 1915 г. не могат да се квалифицират като геноцид.

Преди седмица Европарламентът прие резолюция, в което назовава масовото убийство на около 1,5 млн. арменци в Османската империя по време на Първата световна война геноцид. Европейският парламент призова Турция да използва възпоменателните събития по случай стогодишнината от масовото убийство на арменци, за да се помири с миналото си, да признае геноцида над арменците и така да продължи пътя на помирението между двата народа.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви още преди гласуването, че ще игнорира резолюцията. След приемането й турското външно министерство обвини Европарламентав опит за пренаписване на историята.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ