Депутатите с 2000 неизвинени отсъствия за 10 месеца

Депутатите с 2000 неизвинени отсъствия за 10 месеца

Депутатите с 2000 неизвинени отсъствия за 10 месеца

Българските депутати са събрали 2166 отсъствия за последните 10 месеца работа показа справка в регистрите на Народното събрание.

Рекордьори по отсъствия са представителите на партия ГЕРБ, защото близо цял месец бойкотираха кворума в парламента, предаде Дир.бг. Така ГЕРБ са записали общо 1619 отсъствия. Веднага след тях се нареждат „Атака" със 197, ДПС със 156 и БСП със 119, уточнява bTV.

Дори отцепилите се четирима независими депутати вече са успели да навъртят 75 неизвинени отсъствия.

Кой е бягал от работа най-много? 

Рекордьор по отсъствия в 42-то Народно събрание продължава да е Делян Пеевски, който не е дошъл на работа над сто пъти. 

Въпреки масовите отсъствия, депутатите от всички групи твърдят, че не бягат от работа и са стриктни. Дават и напътствия:

„Помните, че ГЕРБ беше избягал за месеци, това е много укоримо, защото депутатът е избран, за да ходи на работа", коментира Павел Шопов. 

„Когато човек е на работа, редно е да си е на работното място и да произвежда някакъв тип продукт. Онзи период - това беше политическо решение да не се дава кворум", обясни Вежди Рашидов. 

При отсъствие депутатите остават без надницата си за деня. Повечето от тях смятат, че тази санкция е достатъчна.

„Това е морална отговорност на всеки един от народните представители и тя се изразява в присъствие в пленарната зала", допълва Филип Попов.

Ако депутатът отсъства от три поредни или общо пет заседания на парламента, от заплатата му се удържат две трети. Сумите се водят за икономия от бюджета на Народното събрание.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ