Лавина от оставки в Полша заради скандал с незаконно подслушване

Лавина от оставки в Полша заради скандал с незаконно подслушване

Лавина от оставки в Полша заради скандал с незаконно подслушване

Скандал с подслушване в Полша предизвика политическа буря и оставките на шестима министри и висши държавни служители, както и на шефа на парламента, съобщават европейските медии.

Премиерът Ева Копач обяви оставките вчера и поиска извинение от поляците. Тя отмени визитата си в Брюксел заради скандала, избухнал точно преди година, който се разразява с нова сила от понеделник.

Постовете си напускат министърът на здравеопазването Бартош Арлукович, министърът на спорта и туризма Анджей Бернат, министърът на държавната хазна Влоджимеж Карпинский, парламентарният шеф Радослав Сикорски, трима зам.-министри и шефът на правителствената администрация, изброяват европейските медии. Всички те са цитирани в изтекли записи от незаконно подслушване.

В понеделник бизнесменът и политически активист Збигнев Стонога публикува на Facebook-страницата си цялата преписка от разследването, в което са замесени близки до управляващата партия „Гражданска платформа”.

Властите признаха, че публикуваните 2500 страници са автентични. Стонога бе задържан за кратко заради разкриването на следствена тайна и е без право да напуска страната.

Скандалът избухна през юни 2014 г. след като полското издание Впрост публикува множество разговори в частни салони в два ресторанта във Варшава.

В един от записаните разговори шефът на Националната банка Марек Белка предлага на вътрешния министър Бартоломей Сенкевич да помогне да правителството, ако финансовият министър Яцек Ростовски подаде оставка., пише ТАСС. По закон Националната банка не може да се меси в политиката.

В друг разговор тогавашният външен министър Сикорски коментира с Ростовски отношенията между Варшава и Вашингтон и критикува тогавашния премиер Доналд Туск.

Макар да не разкриват държавни тайни, тонът на някои от разговорите е твърде груб, създава впечатление за тайни договорки между фигури от една и съща партия и нанася щети върху имиджа на правителството на тогавашния премиер Доналд Туск, който вече е председател на Европейския съвет, коментира Монд.

Правителството на Туск оцеля миналата година при вота на доверие, предизвикан от скандала. Това обаче стана една от причините за поражението на сегашния президент Бронислав Коморовски на президентските избори в края на май.

Властите в Полша разследват произхода на записите, направени с участието на персонала на ресторантите, където са се състояли срещите. Мнозина виждат в скандала сянката на Москва, други – разчистване на сметки. „Прокуратурата разследва дейността на организирана престъпна група, която се опитала да влияе на правителството или дори по-лошо”, коментира Сикорски.

През октомври в Полша предстоят парламентарни избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ