Обама иска американските полицаи да носят камери

Обама иска американските полицаи да носят камери

Обама иска американските полицаи да носят камери

Американският президент Барак Обама ще поиска от Конгреса да отпусне 263 милиона долара за оборудване на полицията с камери и за обучение на униформени.

Това се случва на фона на национални протести след решението на голямото жури да не търси отговорност от полицая Дарън Уилсън, който застреля 18-годишния чернокож младеж Майкъл Браун във Фъргюсън през август. 

Мерките за носене на камери от полицаите са част от стратегия, която беше обсъждана на среща на президента във Вашингтон с неговия кабинет и с представители на организации за защита на гражданските права. Тема на разговорите беше недоверието на цветнокожите към органите на реда. В призива си за финансиране на носенето на камери Барак Обама коментира, че ситуацията във Фъргюсън засяга цялото общество:

"Както казах миналата седмица, когато която и да е част от американското семейство усеща, че към нея се отнасят несправедливо, това е проблем за всички нас. Това не е проблем само за някои. Това не е проблем на определена общност или определена демографска група."

В същото време в Атланта главният прокурор на Съединените щати Ерик Холдър заяви, че скоро ще представи свои препоръки за справяне с расовото профилиране. Според него повечето общуване между отделните групи в обществото е ключов фактор:

"По време на месеците след този инцидент [с Майкъл Браун] се разпали един значим национален диалог за нуждата да се осигури доверие към силите на реда и процесите по наказателно право."

Холдър припомни, че все още тече федерално разследване дали убийството на Майкъл Браун е било на расова основа. 

Гражданското недоволство в Америка продължава, като вчера студенти от различни университети напуснаха демонстративно занятията си в знак на подкрепа на протестиращите във Фъргюсън. 

Източник: БНР

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ