Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс

След тричасови дебати парламентът отхвърли наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промени в Изборния кодекс.

Държавният глава върна за ново обсъждане ограничението на изборните секции в чужбина. Идеята дойде от Патриотичния фронт, които заплашиха, че ще напуснат управлението, ако ветото бъде прието. В зала то беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Атака и БДЦ, предаде Дарик.

В подкрепа на ветото гласува ДПС. БСП и АБВ отказаха да участват в гласуването, а Реформаторите гласуваха смесено, по съвест.

След като парламентът отхвърли ветото на президента, трите сили във властта ще внесат нови промени в Изборния кодекс, съобщи в кулоарите на парламента председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Идеята е при поне 60 подадени заявления да могат да се откриват до 35 секции в дадена страна. По думите му стабилността в коалицията е налице.

„Надявам се, че си дават сметка колегите какъв огромен потенциал за нацията представлява тази голяма българска общност зад граница, която, за съжаление, често е разпокъсана. Но замислете само по примера на събитията от последните дни - гласуването за Евровизия. Вижте колко много наши сънародници бързо реагираха и се организираха, подкрепиха нашия представител", каза Петър Славов от Реформаторския блок.

„Ще ви припомня нещо, което не чух през последните седмици на патриотарски дебати. България е особена държава. Българският национален химн е писан извън границите на българската държава. Той е писан от българин, живеещ в чужбина във влака, с който се е връщал в родината си, за да воюва за нейното съединение", добави лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Кошмарни за българите в чужбина са говорещите глави на Протестна мрежа, които са узурпирали правото да говорят от името на всички българи в чужбина. На какво основание? Никакво", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Българите извън пределите на България мислят, преди да скачат. За разлика от някои, които първо скачат, без да мислят", добави колегата му Красимир Каракачанов.

„Когато ние бяхме най-категоричната и яростна опозиция срещу приемането на противоконституционни текстове в Изборния кодекс или оставянето без коригиране на текстове, които така или иначе съществуват и в действащия, всички вие единодушно си затваряхте очите и ги подкрепяхте, приемахте, гласувахте", каза Четин Казак от ДПС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ