Чехи замерят Земан с яйца, но улучват германския президент

Чехи замерят Земан с яйца, но улучват германския президент

Германският президент Йоахим Гаук, който бе в Прага за 25-годишнината от падането на комунизма, бе улучен по главата от яйце, предназначено за чешкия му колега Милош Земан, съобщи чешкото президентство, цитирано от европейските медии.

Инцидентът станал по време на речта на Земан в университетския кампус, откъдето преди 25 години тръгва демонстрацията, поставила началото на „Кадифената революция”, пояснява в. Гардиън.

На церемония на площад в Прага "президентът Гаук бе улучен в слепоочието. Той бе разтърсен от удара, но продължава програмата си по план", се казва в изявлението на чешкия президент, цитирано от БТА. Земан се извинил и му казал: "Извинявайте, г-н президент, това яйце беше за мен, не за вас".

Освен двамата президенти в церемонията участвали и президентите Янош Адер – на Унгария, Бронислав Коморовски – на Полша и словашкият Андрей Киска.   

Държавните глави са били посрещнати от протестиращи, които ги замеряли с яйца и картофи и скандирали „Не искаме да бъдем руска колония”, „Позор!” и „Оставка”. Хиляди участници в митинга едновременно вдигнали ръце с червени картони за президента Земан.

Чешките медии критикуват открито президента след изказването му против санкциите срещу Русия, въведени след началото на кризата в Украйна и анексията на Крим. На 16 ноември тойзаяви в тв интервю, че санкциите са стратегия, от която всички губят. Преди това, през септември, призова за отмяна на санкциите срещу Москва и обединяване на международната общност срещу заплахата „Ислямска държава”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ