„Алфа рисърч”: Пет партии в парламента, ако изборите бяха днес

„Алфа рисърч”: Пет партии в парламента, ако изборите бяха днес

„Алфа рисърч”: Пет партии в парламента, ако изборите бяха днес

Ако изборите бяха днес, то със сигурност в парламента щяха да влязат четири партии. Бариерата от 4% биха преминали БСП, ГЕРБ, ДПС, „България без цензура” и Реформаторския блок. Това показват резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на „Алфа рисърч” за месец март. Изследването е проведено сред 1010 пълнолетни жители от цялата страна.

Ако изборите бяха днес, 17,5% биха подкрепили ГЕРБ, 15,2% - БСП, 6,5% - ДПС, 5,2% - „България без цензура” и 5% - Реформаторския блок. На границата от 4% е партията на бившя президент Георги Първанов -АБВ.

Националистическият вот продължава да бъде разделен между НФСБ (3.6%) и "Атака" (2%).

Според изследването и през март общественото мнение запазва песимизма си за развитието на страната, за дейността на държавните институции и недоверието си в политическите партии и техните представители. Положителните оценки за управлението остават на равнището от януари-февруари, но под критичната за генериране на политическа и стопанска стабилност граница от 20 на сто. Нещо повече, през март кризата на доверие в институциите и политическия елит допълнително се задълбочава. Леко се увеличава оптимизмът за развитието на страната (от 15 на 20 на сто), но по-съществен ръст бележи песимизмът (от 51% до 61%). Показателно е, че позитивните оценки започват плавно да намаляват дори и сред най-твърдите привърженици на правителството - пенсионери и жители на селата.

В институционален план най-силна критика събират отново парламентът и правителството. Одобрението за работата на кабинета се запазва в рамките на 19% срещу 55% неодобрение. Положителните оценки за дейността на премиера Орешарски също са непроменени спрямо февруари – 25%, но отрицателните за първи път достигат границата от 50%.

Доверието в парламента остава закотвено на 8%, срещу 65% недоверие. Аналогична е и тенденцията в мнението за работата на председателя на НС Михаил Миков – 14% положителни срещу 57% отрицателни оценки.

Негативната тенденция в отношението към институциите засяга също президент, главен прокурор, национален омбудсман. Те все още са сред най-одобряваните публични фигури в страната, но макар с по-слаби темпове, общественото доверие в тях също ерозира.

Президентът Росен Плевнелиев получава одобрението на 27%, срещу 37% критични оценки.

Леко се разтваря ножицата между позитивни (26%) и негативни (29%) мнения за работата на главния прокурор Сотир Цацаров. Положителен баланс запазва единствено омбудсманът Константин Пенчев – 29% одобрение и 27% неодобрение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ