360 градусова оценка*: Йосиф Сърчаджиев за Вили Лилков

360 градусова оценка*: Йосиф Сърчаджиев за Вили Лилков

360 градусова оценка*: Йосиф Сърчаджиев за Вили Лилков

- Господин Сърчаджиев, познавате отдавна Вили Лилков, как бихте го описали с няколко думи?

 - Проф. Вили Лилков е образован  интелектуалец и практик, с  реален поглед върху живота. Той е топъл човек, много внимателен към хората и последователен във всяка работа. 

- Кои лични качества и умения на Вили Лилков ще бъдат полезни в работата му като кмет?   

- Всички негови качества ще бъдат полезни. Той е модерен мъж с визия за бъдещето на града и със съхранена консервативна нагласа и ценностна система – семейство, деца, вяра, култура.  

- Как смятате, че ще промени живота на софиянци? 

  - Харесвам госпожа Фандъкова. Тя е почтен и активно действащ кмет с видими постижения. Но София вече се намира на предела и има нужда от модернизация и нов, смел замах -  замах към очовечаване. Промяната на облика на града и превръщането му в модерна европейска столица означава налагането на непопулярни мерки. Необходима е промяна на движението на моторните превозни средства, пълен контрол върху спазването на тази промяната, пълен контрол върху поддържането на чистотата на  града; промяна на отношението към зелените площи, които се нуждаят от вода и много грижи; реставриране на сградите на старата централна част; премахването на хилядите билбордове и реклами с неприлично съдържание и надписи на чужди езици.

София вече има нужда не толкова от строителство, а от създаване на климат за човека като духовно същество. Аз вярвам, че проф. Вили Лилков може да направи тези неща и да остави името си за историята подобно на двамата най-значими кметове в историята на София – Димитър Петков и Иван Иванов.

- С какво един професор по физика, дългогодишен общински съветник, зам. председател на СОС, зам. председател на парламентарна комисия  по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението; зам. председател на парламентарна комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, председател на ДСБ София ще допринесе за развитието на града?

- На този въпрос ще прескоча всички титли, постове и позиции, които се изброяват и ще кажа, че  проф. Лилков не като физик или като председател на „нещо си“ може да промени София, а ще направи това като човек и специалист с дясно мислене, носител на традиционните консервативни ценности на българите.

- Бихте ли убедили Ваш приятел,  който не познава Вили Лилков, да гласува за него?

- Вярвам , че всеки, който прочете това интервю, ще бъде убеден.

- Какъв съвет бихте му дали днес?

- Да се опита да направи за София онова, което с огромна борба и устойчивост успя да направи за Женския пазар. Аз бях свидетел на тази борба като участник в гражданските организации, с които той работеше. На добър час, Вили!

Снежана Георгиева

****

Йосиф Сърчаджиев е емблема на българското кино и театър.  Роден е на 2 май 1945 г. в София.  Син е на режисьора  Стефан Сърчаджиев и Анна Фаденхехт, дъщеря на юриста и политика Йосиф Фаденхехт. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“и почти веднага започва звездната ir кариера. Той изгражда образите на  десетки филмови и театрални герои, което му донася и славата на един от най-големите български артисти. Публиката го помни както на сцената на Сливенския,  Кюстендилския, Бургаския театър, и Театъра на народната армия в София , така и от филмовите ленти   „Време разделно“, „Поручик Бенц“, „Бон шанс, инспекторе“, „Тайфуни с нежни имена“ и в още десетки незабравими  филмови образи, които той изгражда.   През 2004 г. получава тежък инсулт, от който се възстановява в продължение на години. С много воля и любов към живота той успява да преодолее страданието и отново се връща на сцената и като актьор, и като режисьор.

****

Вили Лилков е кандидат-кмет на София. Професор е по физика, преподава атомна и ядрена физика в Минно-геоложкия университет. Народен представител от групата на Реформаторския блок. Председател на ДСБ-София. Четири мандата е бил общински съветник, зам. председател на Столичния общински съвет. Животът и реализацията му са тясно свързани със София, през годините е вникнал в дълбочина в проблемите на столицата и има идеи как да се справи с тях. Женен, има трима синове.

*360-градусовата оценка е метод за определяне на личните качества на лидера чрез интервюта с негови колеги, партньори и т.н.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ