99 удара с камшик за ирански студентки без хиджаб

99 удара с камшик за ирански студентки без хиджаб

99 удара с камшик за ирански студентки без хиджаб

35 момичета и момчета бяха осъдени в Иран на 99 удара с камшик всеки, защото празнували заедно дипломирането си в нарушение на местната религиозна традиция,  съобщава „Фигаро“.

Доволен, прокурорът на град Казвин Есмаил Садехи Ниараки заявява, че разпитите, разследването, процесът, присъдата и изпълнението са приключили за по-малко от 24 часа.

Той коментира, че студентите били „полуголи, пиели алкохол и се държали неприлично  според обществените нрави.“  

„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че описанието „полуголи“ за младите жени означава, че не са били забулени  според правилата (с хиджаб) по време на партито във вила в предградие на Казвин, северно от Техеран.

Според прокурора наказанието бой с камшик трябва да е „урок за тези, които нарушават ислямските норми и в частни имоти“.

Ударите с камшик се използват по-често за заплаха, без да се стига до изпълнението й, но остават наказателна мярка в иранското правосъдие.

Случаят с 30-те осъдени се вписва в широката кампания от репресии, водена от иранската съдебна система, в която доминират радикалите“, коментира американското издание.

Носенето на хиджаб, под който се вижда само лицето, е задължително в Иран след ислямската революция от 1979. Законите на страната предвиждат 70 удара с камшик и 60 дни затвор за вскяка жена, която не спазва задължението.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ