Асен Василев: Ако няма сериозни доказателства, акцията на ДАНС е за сплашване

Асен Василев: Ако няма сериозни доказателства, акцията на ДАНС е за сплашване

Асен Василев: Ако няма сериозни доказателства, акцията на ДАНС е за сплашване

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби.

Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев след заседанието на правителството днес по повод акцията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“. 

Василев посочи, че нито той, нито премиерът в оставка Николай Денков не са били информирани за днешната акция като уточни, че шефът на ДАНС е длъжен да информира министър-председателя.

„Защо това не е направено е въпрос, който трябва да зададете към ДАНС. Доколкото разбирам, те са провели акцията. Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на госпожа Петя Банкова. Знаете, че откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“ имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 килограма хероин на пристанището. Освен това, по сигнал от австрийското правителство и от няколко други служби, бяха уволнени над 20 митничари. В това число бяха сменени и шефовете на пунктове и шефовете на смени по ключовите гранични пунктове, където върви контрабанда“, каза още Василев. 

Той разясни, че е поставил като задача на Банкова да се координира с  международни партньори, за да бъде защитена границата  по най-добрия начин. "Поисках да докара митничари от чужбина, във връзка с необходимостта от подобряване на събираемостта на приходите и пресичане на каналите за контрабанда. Имаме вече митничари от САЩ на ГКПП "Капитан Андреево" и в Бургас, очакваме митничари от Англия на "Капитан Андреево". Доколкото разбирам днес акцията се е случила точно преди срещата й с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари", съобщи Василев.  

"Трябва да изчакаме да видим какви доказателства имат ДАНС и КПКОНПИ, ако има проблем с корупцията ще вземем мерки. Но това, което аз съм видял до момента е изключително ефективна работа на г-жа Банкова по пресичане на каналите. Това, което излезе неофициално като информация, е, че когато са влезли, са иззели разработки за пресичане на допълнителни канали за контрабанда", посочи още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ