Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от съпартийци и симпатизанти

Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от съпартийци и симпатизанти

Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от съпартийци и симпатизанти

Лидерът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от съпартийците си и от симпатизантите. Това съобщи самият той с пост в профила си във Фейсбук.

След резултатите от гласуването в неделя и оставката на лидера на партньорската партия „Да, България“, Христо Иванов, пътят напред за ДСБ минава през насрочване на Национално събрание, което „да даде своята критична оценка на решенията и действията  до тук“, става ясно от поста на Атанасов.

„Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява. Тепърва започва вътрешният анализ и мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени“, пише още той.

„От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред“, отбелязва Атанасов.

В поста има и известно признание за провал. „Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен. Сами създадохме високи очаквания, спомогнахме да бъдат заредени силно емоционално, а впоследствие не обяснихме достатъчно добре действията си, към които самата реалност и желанието България да се придвижи напред, ни доведоха", пише лидерът на ДСБ.

Според него всичко това е формирало „негативна среда“, в която „някак потънаха безспорните успехи на кабинета "Денков" - членството в Шенген, което според предприсъединителния процес на интеграцията ни в ЕС, трябваше да се случи още през 2009 г., промените в Конституцията, които бяха остро критикувани, но истинската оценка за тях дойде от Европейската комисия с отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, успехите в икономическата и социалната сфера - защото числата не лъжат и съвсем ясно показват, че за последните три години страната ни се развива по-бързо, отколкото за предишните 12“, посочва Атанасов.  

В рекордно ниската избирателна активност той вижда доказателство, „че всички вие сте били изправени пред труден избор. Че ние, като политици, сме ви поставили пред такъв и вината за тази ситуация е наша".

 „Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха", пише още той и към заявка за възстановяване на този диалог, добавя нужда от привличане на нови партньори .

„Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки ние постигнахме един категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на Демократична България, а в последствие и с партньорите ни от "Продължаваме промяната". Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор", посочва Атанасов.

Коментари

ramona6300

11 юни 2024, 19:51ч.

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:--=--- https://use.my/arctik

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ