България

Политика

|

Общество

|

Борисов към "Продължаваме промяната": Не предлагаме коалиция, нито искаме предсрочни избори

Борисов към

Борисов към "Продължаваме промяната": Не предлагаме коалиция, нито искаме предсрочни избори

Не искам предсрочни избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като стана ясно, че "Продължаваме Промяната" няма да разговаря с партията му за съставяне на правителство.

От всичко, което сътвориха, това им е най-добрият вариант и абсолютно ги разбирам. Само да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят че не са ни разбрали –  ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата, добави той. 

Припомняме, че във вторник лидерът на ГЕРБ  излезе с предложение контактна група да води преговорите за съставяне на коалиция между партиите, които влизат в 48-ото Народно събрание. Според Борисов в преговорните екипи трябва да бъдат поканени хора с безспорна евроатлантическа репутация. По темата "анти-Путин", например, той посочи имената на Плевнелиев и на Паси, които да бъдат модератори в разговорите, като и двамата приеха тази задача. Засега обаче не е обявено кои други експерти ще влязат в тези екипи.  

"Нормално е след избори всички да сме в различни настроения. Изборите показаха, че народът каза "Да" на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам. Аз разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане" като възможност, те имат своите достойнства, но за нас, за разлика от тях за мен е важно какво мислят посолствата, защото те са преките изразители на политиката на тяхната държава. Аз се съобразявам с Европейския съюз и НАТО. Темата, по която не чух от ПП да говорят е, не само запазването на евроатлантическата ориентация, а пряко да подпомагаме нашите приятели от Украйна, както го прави целия демократичен свят. Те дори увъртат и казват, че с противника на това - БСП, ще правят коалиция", заяви Борисов. 

Според лидера на ГЕРБ похватът с посредници и контактни групи ще проработи и нищо не е загубено като отново посочи няколко теми, по които да се постигне съгласие. Първата е войната в Украйна, а втората - диверсификацията на газовите доставки. 

"Първата и най-важна тема, по която трябва има единство, е войната в Украйна. Тя чука на нашата врата, намираме се в непосредствена близост, има заплахи за ядрени удари, обстрел на Запорожие, неясна собственост на Запорожие – по-точно Путин казва, че е негово, а то не е. Затова контактната ни група е от хора, които са доказали пред евроатлантическите ни партньори  с техните позиции. Затова излъчихме двама - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, като оставихме отворена вратата за всеки, който пожелае от другите партии, да вкара в този преговорен екип човек", допълни лидерът на ГЕРБ.

Втората приоритетна тема, според Борисов, е диверсификацията на ядреното говиро, петрола, газа и привеждането им в съответните договори. Стана ясно от служебното правителство, че те танкери не са договаряли, не са подписвали, не са осигурили. 

"Ние трябва да имаме много гъвкаво правителство и парламент, защото по такива теми само парламентът може да взима решение", каза още Борисов. "Ако ние влезем така разделени в парламента, как ще приемаме бюджета", попита той.  

Според него програмата, която представиха от "Продължаваме промяната" не може да се изпълни със запазване на 3% дефицит в бюджета.

Относно коалиция с ДПС, той каза: "Движението е партия, която ще подкрепи всички неща, които изброиха днес ПП. Те са и за хората, и за НАТО, и за ЕС. Като ги подкрепи, това коалиция ли ще бъде? Аз коалиция съм заявил, че се прави само със сестрински партии - от евроатлантическия блок", подчерта той. 

По повод заявките за закупуване на самолети "Грипен", Борисов коментира, че според него втората част на новата ни ескадрила трябва да е съставена от същия тип самолети като първата - Ф-16. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами
Регулаторите на ЕС обвиниха Deutsche Bank и Rabobank в картел за търговия с държавни облигации