Борисов към "Продължаваме промяната": Не предлагаме коалиция, нито искаме предсрочни избори

Борисов към Продължаваме промяната: Не предлагаме коалиция, нито искаме предсрочни избори

Борисов към "Продължаваме промяната": Не предлагаме коалиция, нито искаме предсрочни избори

Не искам предсрочни избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като стана ясно, че "Продължаваме Промяната" няма да разговаря с партията му за съставяне на правителство.

От всичко, което сътвориха, това им е най-добрият вариант и абсолютно ги разбирам. Само да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят че не са ни разбрали –  ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата, добави той. 

Припомняме, че във вторник лидерът на ГЕРБ  излезе с предложение контактна група да води преговорите за съставяне на коалиция между партиите, които влизат в 48-ото Народно събрание. Според Борисов в преговорните екипи трябва да бъдат поканени хора с безспорна евроатлантическа репутация. По темата "анти-Путин", например, той посочи имената на Плевнелиев и на Паси, които да бъдат модератори в разговорите, като и двамата приеха тази задача. Засега обаче не е обявено кои други експерти ще влязат в тези екипи.  

"Нормално е след избори всички да сме в различни настроения. Изборите показаха, че народът каза "Да" на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам. Аз разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане" като възможност, те имат своите достойнства, но за нас, за разлика от тях за мен е важно какво мислят посолствата, защото те са преките изразители на политиката на тяхната държава. Аз се съобразявам с Европейския съюз и НАТО. Темата, по която не чух от ПП да говорят е, не само запазването на евроатлантическата ориентация, а пряко да подпомагаме нашите приятели от Украйна, както го прави целия демократичен свят. Те дори увъртат и казват, че с противника на това - БСП, ще правят коалиция", заяви Борисов. 

Според лидера на ГЕРБ похватът с посредници и контактни групи ще проработи и нищо не е загубено като отново посочи няколко теми, по които да се постигне съгласие. Първата е войната в Украйна, а втората - диверсификацията на газовите доставки. 

"Първата и най-важна тема, по която трябва има единство, е войната в Украйна. Тя чука на нашата врата, намираме се в непосредствена близост, има заплахи за ядрени удари, обстрел на Запорожие, неясна собственост на Запорожие – по-точно Путин казва, че е негово, а то не е. Затова контактната ни група е от хора, които са доказали пред евроатлантическите ни партньори  с техните позиции. Затова излъчихме двама - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, като оставихме отворена вратата за всеки, който пожелае от другите партии, да вкара в този преговорен екип човек", допълни лидерът на ГЕРБ.

Втората приоритетна тема, според Борисов, е диверсификацията на ядреното говиро, петрола, газа и привеждането им в съответните договори. Стана ясно от служебното правителство, че те танкери не са договаряли, не са подписвали, не са осигурили. 

"Ние трябва да имаме много гъвкаво правителство и парламент, защото по такива теми само парламентът може да взима решение", каза още Борисов. "Ако ние влезем така разделени в парламента, как ще приемаме бюджета", попита той.  

Според него програмата, която представиха от "Продължаваме промяната" не може да се изпълни със запазване на 3% дефицит в бюджета.

Относно коалиция с ДПС, той каза: "Движението е партия, която ще подкрепи всички неща, които изброиха днес ПП. Те са и за хората, и за НАТО, и за ЕС. Като ги подкрепи, това коалиция ли ще бъде? Аз коалиция съм заявил, че се прави само със сестрински партии - от евроатлантическия блок", подчерта той. 

По повод заявките за закупуване на самолети "Грипен", Борисов коментира, че според него втората част на новата ни ескадрила трябва да е съставена от същия тип самолети като първата - Ф-16. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ