БСП ще разговарят с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство. ИТН - против

БСП ще разговарят с Продължаваме промяната за съставяне на правителство. ИТН - против

БСП ще разговарят с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство. ИТН - против

Разнопосочни са мненията в политическите среди, след като Кирил Петков обяви, че кандидатът за премиер на ПП е Асен Василев. От БСП са категорични, че ще преговарят за съставяне на правителството. За ИТН смяната на Кирил Петков с Асен Василев не е вариант за нов кабинет. А за "Демократична България" е важно как ще изгледа мнозинството и каква ще бъде коалиционната конструкция, която предлагат от ПП, което предстои да бъде обсъдено. 

След получаване на мандата за съставяне на правителство, политическа партия "Продължаваме Промяната" ще излъчи преговорен екип, ръководен от Кирил Петков, съобщиха от пресцентъра на партията. От там посочват, че екипът ще преговаря с всеки народен представител, който е готов да работи по убеждение и по независим от задкулисието начин. 

"Единственото по-опасно за държавата от избори в този момент е задкулисието да продължава да бъде в управлението чрез подставени лица. Ето защо заявяваме, че няма да преговаряме със следните политици: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари", заявяват от ПП. 

БСП се връща на масата за преговорите с "Продължаваме Промяната". Ще разговаряме с ПП за съставяне на правителство, стана ясно от изявление на лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Нашето условие, за да преговаяме с ПП, беше Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Това условие е изпълнено. Ще разговаряме с ПП за съставяне на правителство. Приоритетите, които Кирил Петков е изложил в своето обръщение съвпадат с част от нашите. В преговорния процес ще добавим това, за което ние имаме мандат от нашия Национален съвет - социална политика, достъпно здравеопазване, развитие в образованието, стабилизация на икономиката. Напълно подкрепяме техните приоритети за борба с корупцията, промените в закона за обществените поръчки, промените в КПКОНПИ", обяви лидерът на БСП. 

"Започваме да преговаряме по политики, ясно разписани този път в план за работа, програма на правителството или както искате го наречете, с ясни отговорности и срокове - нещо, което липсваше в първия мандат", каза Нинова. 

От ИТН обаче обявиха, че смяната на Кирил Петков с Асен Василев не е вариант за нов кабинет. "Продължаваме промяната" са могли да постъпят отговорно. Сред тях има хора, които на този пост биха били много по-приемливи. Това е техен ход към проваляне на първия мандат", заяви в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ". По думите му, ако беше предложен бившият председател на парламента Никола Минчев, от "Има такъв народ" щяха да участват в разговори и да се търси управленска формула. 

Според Йорданов, третият мандат не е дошъл и не е в "Има такъв народ". Тошко Йорданов прогнозира, че третият мандат може да бъде даден и на БСП, ДПС, ДБ, "Възраждане".

"Трябва да направим опит да има правителство. Не сме обсъждали други предложения", заяви в парламента Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". "Не работим за четворна коалиция, работим за коалиция, която ще работи за интересите на България. Вчера имахме заседание на парламентарната група, след като приехме бюджета, и Кирил Петков номинира Асен Василев за кандидат за премиер", поясни Ананиев. 

Номинацията на Асен Василев за премиер е суверенно решение на "Продължаваме промяната", което не е обсъждано с нас предварително, ще го обсъдим, заяви лидерът на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов по повод номинацията за досегашния финансов министър за премиер.

По думите му, за неговата партия е важно как ще изгледа мнозинството, каква ще бъде коалиционната конструкция, която предлагат от ПП, в какъв формат ще търсят подкрепа за правителство на малцинството или коалиционни отношения. Той отбеляза, че досега в управляващата коалиция е имало много сериозен проблем в комуникацията и взимането на решения, които постоянно са пораждали "къси съединения" и точно те са били основната причина за разпада на коалицията.

"Предстои да се обсъди и персоналният състав на предложението за правителство от "Продължаваме промяната". За нас непреодолимата линия е да не тласнем страната към деструктивни избори, но това не означава, че на всяка цена всичко ще подкрепим", каза Иванов. Той посочи, че в програмата на Петков "Демократична България" са чули приоритети, които са релевантни, но може да се допълват и други. 

"Възраждане" не одобрява кандидатурата на Асен Василев за премиер. Позицията на партията остава непроменена - възможно най-скоро да се проведат предсрочни парламентарни избори. Според Костадинов няма никаква разлика между настоящия премиер в оставка Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев, който ръководи и Министерството на финансите. 

"Заявихме го и при консултациите при президента, че няма да подкрепим какъвто и да било кабинет в този тотално изчерпан и морално фалирал парламент", каза още лидерът на "Възраждане". 

ГЕРБ-СДС няма да води никакви разговори за подкрепа на правителство в рамките на този парламент с какъвто и да е мандат, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Считаме, че е редно по-най-бързия начин да има предсрочни парламентарни избори. За нас Кирил Петков, Асен Василев или който и да е излъчен от бившата четворна, а сега тройна коалиция, са персона нон грата в този парламент", обяви Атанасова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ