БСП върна неизпълнен мандата на президента

БСП върна неизпълнен мандата на президента

БСП върна неизпълнен мандата на президента

БСП върна мандата на президента Румен Радев неизпълнен. Това се случва ден, след като с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и ИТН точката със законодателната програма, внесена от Корнелия Нинова, беше извадена от дневния ред на Народното събрание. Именно подкрепата на тази програма в парламента беше условието на БСП, за да предложи кандидат за премиер Асен Василев. Това обаче така и не стана, което доведе до връщането на неизпълнен мандата на Румен Радев. Сега следва президентът да разпусне парламента и да назначи за четвърти път служебно правителство. От датата, на която ще бъде разпуснато 47-ото НС зависи и кога ще бъде датата на изборите.

"Преди десет дни с указ възложихте на парламентарната група на "БСП за България" да посочи кандидат за министър-председател. През тези 10 дни парламентарната група положи всички възможни усилия в рамките на 47-ия парламент да бъде съставено правителство. Съставихме управленска и законодателна програма, която представихме на четиримата потенциални коалиционни партньори, които за съжаление, в последния момент "Има такъв народ" оттегли подкрепата от законодателната програма, която вчера беше свалена от дневния ред на българския парламент. Парламентарната група на "БСП за България" взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен", заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски пред президента Румен Радев. 

Днес вашата партия връща този мандат, посочи президентът Румен Радев. "Но заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалните системи, е най-тежкото наследство на това правителство", каза Радев. 

Президентът се обърна в словото си към всички народни представители за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР, по възможност още днес, като допълнително настоя да бъде намерено решение на този важен казус до края на седмицата. Накрая Радев пожела успех на предстоящите парламентарни избори на онези политици, които милеят за бъдещето на България. 

"Като мандатоносител направихме всичко по силите си да гарантираме сигурност и стабилност на държавата Изготвихме програма, внесохме 79 закона. Приемането им ще се да облекчи живота на българските граждани", заяви Корнелия Нинова на излизане от Президентството. "ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" с цинична безотговорност хвърлят в държавата в хаос. Вероятно президентът няма да удължи работата на НС", каза тя.

Президентът е разкритикувал кабинета заради енрегийната криза, съобщи още Нинова. "Не приемаме критиката на президента, че оставяме страната в хаос, да я обърне към ИТН и тения министър на енергетиката. Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, защото предупреждавахме - не спирайте преговорите с "Газпром", посочи Нинова. 

"Президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден. Смятаме, че той е част от групата, която свали правителството", добави Нинова. Тя призова държавния глава да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които ще се справят с проблемите. "Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас да дадем предложения за министри", обясни тя. 

Нинова обаче добави: "Не съжалявам, че издигнахме Румен Радев за президент. Аз го издигнах персонално. Той дължи двата си мандата, първия особено, на БСП. Гражданите да оценят неговата работа като президент". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ