Поименно и със ставане от място депутатите приеха и на трето четене промените в Конституцията

Поименно и със ставане от място депутатите приеха и на трето четене промените в Конституцията

Поименно и със ставане от място депутатите приеха и на трето четене промените в Конституцията

С поименно гласуване със ставане на крака от място и заявяване на "за", "против" или "въздържал се" депутатите приеха на трето четене промените в Конституцията. Те бяха извиквани от председателя на парламента Росен Желязков. Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се", предава БТА. 

В пленарната зала е министърът на правосъдието Атанас Славов. След обявяването на резултатите последваха аплодисменти и ставане на крака в пленарната зала. 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов поиска прегласуване на текстовете. Йордан Цонев от ДПС му обясни, че няма как да има прегласуване, когато вотът е поименен и със ставане на крака. 

Вчера измененията и допълненията в Конституцията бяха гласувани на второ четене от пленарната зала, а днес проектът за трето четене беше изчетен от зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ. 

Обсъждането на промените в Конституцията започна на 6 октомври. Поправките в основния закон въвеждат възможност депутати и министри да имат двойно гражданство, което досега не беше разрешено. Президентът ще може да избира между 7 длъжностни лица за служебен премиер. Ограниченията в правомощията на служебното правителство ще бъдат разписани в отделен закон. Намалява се мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години, а Висшият съдебен съвет се разделя на Висш Прокурорски съвет, в който преобладава парламентарната квота, и Висш съдийски съвет, в който преимущество има професионалната.  

Ето и коментарите на политиците след окончателното приемане на промените в Конституцията. 

"Това, което бяхме поели като ангажимент - да подкрепим, от 69 – 69 депутати сме го свършили, така че сме изпълнили ангажимента си. Това, което от този момент нататък е изключително важно и за което също се събрахме навремето, е бюджетът", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Аз съм много щастлив от това, че след 33 години общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат за 33 години и крайният резултат е липса на чувство за справедливост, липса на чувство на законност, днес можем да кажем, че тези правила се смениха. Това ни дава надежда, че сега със следващите стъпки, които няма да са лесни, ще стигнем дотам, където всички ние бленуваме като българи да сме - една справедлива европейска държава", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той коментира, че следващата стъпка са регулаторите и органите, чиито правила за попълване бяха изменени с промените в Конституцията.  

"За нас това е истинското начало на съдебната реформа. Тези промени дават възможност с последващите изменения в Закона за съдебната власт в процесуалните закони и най-вече с кадровите решения, които предстоят да бъдат взети, да доизградим и да постигнем целите, които си поставихме, а именно: истинска независимост на българския съд по европейски стандарт, прокуратура, която е отчетна пред обществото и служи на закона, и справедливо правосъдие по европейски стандарт. Предстои сериозна работа оттук нататък", каза Христо Иванов от ПП-ДБ. Той добави, че не се притесняват от заявките, че промените в Конституцията ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. 

"Най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл. Положихме максимални усилия с колегите. Много съм доволен от успеха. Мисля, че днес е исторически ден за България. Най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл", каза председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той добави, че е приключена темата със служебни правителства, които, по думите му, управляват безконтролно, което е най-важното, няма да има безвремие, парламентът ще работи по всяко време и ще има контрол също над служебни министри. Попитан за следващата им стъпка като конституционно мнозинство, Пеевски отговори: "съдебните закони да започнем, за регулаторите има време, ще гледаме внимателно и ще обсъждаме". 

"Беше извършено беззаконие, което накърнява националната сигурност на републиката", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той обясни, че почти са подготвили жалбата в Конституционния съд. По думите му, с тези промени се узаконява националното предателство. На въпрос кои промени атакуват, Костадинов уточни, че ще атакуват всичко. Той коментира даването на възможността двойни граждани, по думите му, нямащи никаква връзка с България, да стават министри и депутати. Според него това е само първата крачка, защото след това ще има и друга – президент, шефове на служби, навсякъде. Костадинов призова президентът да наложи незабавно вето на промените. Депутатът уточни за жалбата до КС, че имат 48 подписа и групите на „Възраждане“ и на „Има такъв народ“ ще ги внесат. 

"За последните 30 години това е най-голямата стъпка, която прави страната ни, към това да е европейска, демократична и правова държава. Тези промени са гаранция, че България ще остане активен член на Европейския съюз, че България ще остане парламентарна република, което означава, че плурализмът и конкуренцията на мнения ще са на първо място, а не едноличното вземане на решения. Аз като министър на правосъдието съм удовлетворен от постигнатото, даже бих казал, че приетите промени, са по-добри от внесените, което стана възможно благодарение на диалога, на разумния компромис и поетата отговорност от политическите сили", коментира министърът на правосъдието Атанас Славов

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ