Депутатите ще обсъдят връщането на хартиената бюлетина

Депутатите ще обсъдят връщането на хартиената бюлетина

Депутатите ще обсъдят връщането на хартиената бюлетина

Парламентът ще обсъдят днес на първо четене промени в Изборния кодекс за връщане на възможността за гласуване и с хартиена бюлетина. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание (НС) за тази седмица.

Измененията, внесени от левицата, са включени в дневния ред по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС и на "БСП за България". Днес е първата сряда от месеца и според правилника на НС в програмата за деня без гласуване се включват точки по предложение на парламентарните групи. 

От ПГ на "Продължаваме Промяната" предлагат преди това парламентът да обсъди докладите за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г., които са включени като първа точка в проектопрограмата. 

Промените в Изборния кодекс, предложени от БСП, предвиждат гласоподавателите да имат избор дали да гласуват с хартиена бюлетина или на машина. 

Преди три седмици от ГЕРБ-СДС поискаха измененията в кодекса да бъдат включени в дневния ред. Поради липса на доклад на комисия и неизтекли срокове за внасяне на такъв, предложението им не беше допуснато до гласуване. Миналата седмица от БСП предложиха промените да бъдат разгледани в пленарната зала, но искането им беше отхвърлено. 

От ПГ на "Има такъв народ" предлагат днес парламентът да разгледа промени в Закона за личната помощ, внесени от депутати от групата. Целта на измененията е да се разшири обхватът на сега действащите нормативи, ограничаващи получаването на услугата "личен асистент", и да се избегне оценката на правоимащите основно през ТЕЛК-системата. Предвижда се разширяване на часовете над нормираното работно време и предоставяне на достъп до услугата през почивните и празничните дни и извън работно време.

Предложението на "Демократична България" за първата сряда от месеца е депутатите да разгледат проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, управлението и дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и действията, предприети от държавата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ