ГЕРБ-СДС ще подкрепи антикорупционните закони, предложени от ПП и ДБ

ГЕРБ-СДС ще подкрепи антикорупционните закони, предложени от ПП и ДБ

ГЕРБ-СДС ще подкрепи антикорупционните закони, предложени от ПП и ДБ

ГЕРБ-СДС ще подкрепи всички антикорупционни закони, предложени за одобрение от ПП и ДБ в парламента. Това обяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков. Той подчерта, че приетият на първо четене текст на ПП ще бъде гласуван и на второ от народните представители от ГЕРБ.

Депутатът коментира и възможността ГЕРБ да подкрепи 16-те точки, които "Продължаваме промяната" представиха като свои приоритети, с думите: "Част от тях вече са изпълнени".

По думите му, част от мерките са свързани с много финансови средства. "Затова искаме един по-сериозен и експертен разговор с хора, които разбират от това. Нашите изчисления водят към това, че ако бъдат приети техните искания, това означава над 10 млрд. повече разходи в бюджета. Това не са еднократни разходи, а такива, които се правят всяка година. Много е лесно да се предлага увеличаване на разходите, но е трудно да се направи увеличение на приходите. За мен разговорът тече по един доста неграмотен начин", коментира Биков политическото говорене около мандатите за съставяне на редовно правителство.

Относно взетото вчера от Народното събрание решение да изпратим военна помощ за Украйна, Биков заяви, че очаква да се направи един наистина сериозен преглед и да се види с какво можем да помогнем.

"Народните представители нямат оперативните възможности да направят преглед и да кажат кои оръжия ще са ни необходими и кои не. Това е работа на изпълнителната власт, независимо кой е премиер и кой е министър на отбраната", допълни депутатът от ГЕРБ-СДС. Той уточни, че в решението е заложено да се види каква част от въоръжението на България може да бъде заменено. Депутатът изрази надежда правителството да свърши съвестно работата си по този въпрос.

Според Биков задължителното гласуване само с машини е намалило драстично избирателната активност у нас. По думите му, трябва да бъдат изследвани причините, поради които част от хартиените бюлетини са били обявявани за невалидни в миналото.

"Ние не сме подготвени за изцяло машинно гласуване", настоя депутатът от ГЕРБ. Той уточни, че съпартийците му не предлагат машинният вот да отпадне, а да се върне смесеният вариант на гласуване. Биков допълни, че са готови да подкрепят мерките, които от "Демократична България" предлагат за по-голяма сигурност на софтуера на машините и дори да предложат свои.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ