И ДБ готови да опитат съставяне на правителство

И ДБ готови да опитат съставяне на правителство

И ДБ готови да опитат съставяне на правителство

Ако първият мандат не бъде реализиран, "Демократична България" отправя призив към президента да проведе още един кръг консултации с партиите преди връчването на третия мандат. "Демократична България" ще направи всичко възможно за съставяне на правителство, ако получи третия мандат, заяви съпредседателят на партията Христо Иванов в парламента. Въпреки това партията се надява още първият мандат да бъде изпълнен, предава БНТ. 

"Интересите на страната са за това да има управление, защото следващата една година ще е ключова за справянето с поредицата от кризи и завършването на интеграцията ни в ЕС и НАТО. Ако изпуснем този времеви период, хвърляме страната в още един кръг конфронтация и политическа неизвестност, това може да се окаже изключително вредоносно за страната. Нашият призив е с първия мандат да бъде излъчено управление", посочи той.

"Въпреки че остават само часове, считаме, че наистина трябва да се подходи изключително отговорно към тази ситуация независимо от тяснопартийните интереси, включително ДБ, която е готова за избори очаква подобряване на своите резултати. Заедно с това, след дискусия с нашите органи и парламентарната група, заявяваме, че сме готови да участваме в по-нататъшни консултации", добави Христо Иванов. 

Президентът Румен Радев ще приеме в 17:00 ч. на "Дондуков" 2 кандидатът за министър-председател Асен Василев, посочен от най-голямата парламентарна група в 47 Народно събрание - "Продължаваме промяната". Ако ПП не намерят нужната подкрепа от 121 депутати и върнат мандата, президентът ще го връчи на втората по големина парламентарна формация ГЕРБ-СДС. Оттам обаче  заявиха, че също ще върнат мандата. Третият мандат отива при партия по избор на президента Румен Радев. В случай че никой не успее да направи ново правителство, България отива на поредни извънредни парламентарни избори.

"На този етап продължаваме да разговаряме. Очакваме всеки, който иска да окаже подкрепа да правителство, да разговаря с нас. В 17 часа ще разберете повече", заяви на влизане в парламента председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Ако ПП върнат неизпълнен мандат, ГЕРБ ще върнат втория и опциите остават между БСП, ДБ и може би ние. Всяка една от тези партии предполагам, че няма да подходи по начина на ПП и ще се опита да състави правителство или да води разговори както си е по правилата - с политическите партии, с търсене на консенсус за програма за конкретни цели, състав на Министерски съвет", коментира за БНТ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ