Конгресът на БСП изключи 14 опозиционери от партията и Националния съвет

Конгресът на БСП изключи 14 опозиционери от партията и Националния съвет

Конгресът на БСП изключи 14 опозиционери от партията и Националния съвет

С 490 "за", 82 "против" и 28 "въздържал се" 50-ият Конгрес на БСП изключи 14 члена на партията и Националния съвет.

Сред тях са Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, Костадин Паскалев, Кирил Добрев, Ана Пиринска, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчев, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Ралица Андреева, Ваня Добрева, Мартин Жлябинков.

Мотивите за решението са, че са опорочили началото на заседанието на конгреса, както и че нарушили няколко принципа от партийния устав сред които принципът за демократичното единство, на изискванията да работят за изпълнение на решенията на партийните органи и за организационно-политическото единство на партията и да пазят с поведението си доброто име на партията.

Както ви информирахме по-рано днес, част от делегатите не бяха допуснати от охраната в началото на конгреса, но успяха да пробият със сила охраната и освиркаха Корнелия Нинова по време на нейно изказване. Малко след това евродепутатът Петър Витанов предложи промяна в дневния ред, с която точка първа да стане прекратяване на пълномощията на лидера на Левицата. 

С мнозинство от 537 гласа обаче конгресът отхвърли предложението за предсрочно прекратяване на мандата на Корнелия Нинова, съобщи пресцентърът на БСП. 221 делегата са го подкрепили.

Приет беше политическият доклад и беше решено да започне работа по новия устав на БСП.

Партията се обяви в подкрепа на „експертите си“, които са санкционирани по американския закон "Магнитски". От обявените вчера нови пет имена, двама са от БСП – Румен Овчаров и Иван Генов, който е бил главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Освен това конгресът реши и да се инициира референдум за джендър образованието в училище.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ