Нинова иска яснота от ПП, ДБ и ИТН колко време да задържи третия мандат

Нинова иска яснота от ПП, ДБ и ИТН колко време да задържи третия мандат

Нинова иска яснота от ПП, ДБ и ИТН колко време да задържи третия мандат

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска яснота от ПП, ДБ, ИТН за това колко време е необходимо да държи мандата и какво може да бъде свършено за това време.

Нинова поиска още ясни срокове, обявявайки, че има мнозинство около управленската програма.

"Държането или връщането на мандата зависи от работата в пленарната зала. Депутатите да кажат колко време им е необходимо да работят в парламента, за да им осигурим спокойствие като държим мандата. Искам ясен график по дати - кога какви закони ще приемат", коментира тя, визирайки изборите за председатели на КЕВР, КПКОНПИ и други. 

БСП свиква спешна среща на ръководтвата на преговарящите за мандат партии - ПП, БСП, ДБ и ИТН, обяви още лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Би било неразумно 4 седмици време ние да държим мандата. Не мога да държа мандата безкрайно, въпреки че Конституцията ни дава време, това би било неморално", каза още Нинова. Тя призова всички "бързо да се вземат в ръце", за да сформират нов кабинет. 

Междувременно, председателят на парламентарната група "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви, че не може да потвърди, че следващата седмица ще има номинация за премиер. Според него на този етап не е работещ формат четирите формации - ПП, БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" да седнат заедно на масата за преговори.

"Все още програмата за управление не е комплектована, заради постъпилите предложенията на ИТН, които ПП са получили вчера. В момента текат съгласуванията по ресори, до края на деня ще имаме коментари", посочи Гюров. И добави, че по тях от ПП имат свои коментари, като някои от предложенията намират за неприемливи, но не пожела да конкретизира. "Когато съберем коментарите по всички ресори, тогава ще ги обсъдим и съгласуваме с останалите партии", увери Гюров.

Коментар дойде и от "Демократична България". "Ще трябва да сме търпеливи да дадем време за усилието за третия мандат, защото очевидно реконструирането на четворната коалиция в петорен формат, защото тук вече става дума и за колегите, които се отделиха от "Има такъв народ", няма да е проста задача, ще отнеме политическо време и търпение", коментира съпредседателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов в парламента. 

До края на деня преговарящите формации трябва да дадат становища по предложенията на "Има такъв народ" по управленската програма. В тази връзка Иванов каза, че има "храна за размисъл" по предложенията на ИТН, но не мисли, че това ще бъде големият "препъни камък".

"За нас най-важното е, че стъпваме на програмата, която беше разработена като част от усилията за реализиране на първи мандат от страна на "Продължаваме Промяната". До края на деня и уикенда ще обсъдим предложенията, които са постъпили, и съм сигурен, че ще намерим на този етап удовлетворяващите решения", посочи Христо Иванов.

Според Иванов номинираният кандидат за премиер трябва да получи много по-голяма роля при селектирането на МС като екип.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ