Корнелия Нинова: Парламентарната република е в опасност!

Корнелия Нинова: Парламентарната република е в опасност!

Корнелия Нинова: Парламентарната република е в опасност!

Парламентарната република е в опасност, имаме пълзяща и овладяваща държавата еднолична власт, която се движи по ръба на Конституцията. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в първия ден от новия политически сезон на парламента. И призова с разум, "но без задкулисни договорки, а открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност."

Нинова открои шест приоритета за които БСП ще положи "много усилия". Първо, "да гарантираме политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство. Очевидно всички гледаме към третия мандат и там е последният шанс за това, бихме го нарекли "мандат на разума". Стига емоции!", настоя тя.

После повтори и важните за БСП политики: образованието, науката и културата, здравеопазването, социалната политика, която да е ангажирана с инфлация, цени, бедност и с акцент върху младите хора. 

Лидерът на БСП отбеляза е, че втора година си говорят за понятието "енергийна бедност" и е крайно време да решат какво е то и да гарантират подкрепа на тези семейства. Тя призова да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, да се завърши съдебната реформа, да се положат максимални усилия България да стане част от Шенгенското пространство.

За да се свърши всичко това, трябва да има развита икономика. Затова подкрепата на държавата за българската икономика трябва да продължи и да приемем усилено законите по Плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза Нинова. "Но ние забелязваме нещо в последните седмици – зад фасадата План за възстановяване и устойчивост започват да се прокарват лобистки закони, които нямат нищо общо с изискванията на Европейската комисия, на Европейския съюз, на Плана, който сме подписали. Една типична за българския парламентаризъм ситуация. Изведнъж се оказа, че има множество закони, които нямат нищо общо с Плана, но са много спешни – защото обслужват частни интереси. Да си го кажем и да се опитаме да сложим край на лобизма в българския парламент", заяви тя.

Според нея много внимателно трябва да се прецени кога и при какви условия България да влезе в еврозоната. "Бързането на всяка цена от 1 януари 2024 г. не е най-доброто решение", смята Нинова. 

Корнелия Нинова препотвърди и позицията на БСП за войната в Украйна, като по думите й това се е оказала и една от пречките за разговори с "Продължаваме Промяната" за втория мандат. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ